Slechte aansluitingen met Qbuzz

We hebben het in Kontakt kunnen lezen, voorjaar 2018: halleluja, een nieuwe vervoerder vanaf 9 december in de Alblasserwaard etcetera, die gaat zorgen voor 'eigentijds, snel, servicegericht en toekomstbestendig' openbaar vervoer! Qbuzz! Mooie tijden breken aan! — Klonk al wat te mooi om waar te zijn. Circa negen maanden wist Qbuzz dat het de concessie van Arriva over zou nemen, waarom dan al die problemen met software, organisatie en lijnennet? Maar goed, zonder twijfel zal in de loop van de deze maanden het aantal vertragingen en de uitval van bussen verminderen. Misschien zal dan zelfs wel altijd het busnummer correct en zichtbaar op de bus herkenbaar zijn? Wie weet weten alle chauffeurs straks de weg? Zitten ze minder gestresst in de bus? En werken de signaleringsborden bij de haltes, zodat je weet dat je bus er over 4 minuten echt aankomt en dat niet de aankondiging opeens verdwijnt waarna je mag concluderen dat je een uur moet wachten? Wie weet.
Maar er is iets anders, waarvan ik uit de publiciteit begrijp dat het blijvend zal zijn. Door 'het strekken van buslijnen' - whatever it may be - zijn routes en aansluitingen veranderd. Een voorbeeld: wie bus 90 of 94 neemt vanuit mijn dorp Ameide - dat geldt ook voor andere dorpen aan de route - is de rit naar Utrecht Centraal 10-20 minuten langer geworden. Dat betekent 20-40 minuten langer per dag in de bus.

Dat grijpt in. De route gaat nu via Papendorp, waar de bus zich van halte naar halte door het verkeer worstelt. Bus 90 valt onder Qbuzz, 94 onder U-OV, wat ook Qbuzz is.
Ook erg: de laatste bus 94 terug van UC richting de Alblasserwaard vertrekt nu om 23:50, bij Arriva was dat 00:30. Ook dat is ingrijpend.
Natuurlijk heb ik een klacht ingediend en een nijvere medewerker heeft beleefd geantwoord. Het kwam erop neer dat Qbuzz/U-OV 'reizigersgroei wil genereren' in de Utrechtse wijken Papendorp en Kanaleneiland. Ik zal dit even voor u vertalen: 'Uw OV-situatie moet dramatisch slechter, want wij willen meer geld verdienen'.
Ook uit andere dorpen verneem ik dergelijke geluiden over slechtere aansluitingen en langere reistijden. Ik las in Kontakt dat dit is om het OV 'toekomstbestendiger' te maken. Kan het vager, ja misleidender? Wat is in 's hemelsnaam 'toekomstbestendig'? Ik las dat reizigers 'eraan moeten wennen'. Waarom, vraag ik me af? Waarom moeten wij reizigers genoegen nemen met een slechtere situatie omdat een of andere visionaire gedeputeerde van Zuid-Holland vond dat er een andere vervoerder moest komen?

Een dorp als Ameide lag tot 9 december op circa 35 minuten van Utrecht, nu op 50-55 minuten, vaak nog verder. Toegetreden tot de provincie Utrecht op 1 januari, maar dankzij Qbuzz verder weg dan ooit. Heel toekomstbestendig, hartelijk dank daarvoor.

Egbert Jan Riethof
Ameide