Afbeelding
Foto:

Toch brievenbus bij Brederode's Hof

giessenburg • Na veel onderzoek, klachten indienen en doorzettingsvermogen is het Ruud van Rijn uit Giessenburg gelukt om voor de inwoners van Bredero's Hof in Giessenburg een brievenbus 'te regelen'.

Omdat er steeds minder gebruik gemaakt wordt van de brievenbussen, had PostNL vorig jaar besloten om her en der brievenbussen weg te halen, waaronder bij ouderencomplex Bredero's Hof aan de Van Brederodestraat in Giessenburg. Bij ASVZ locatie Matthijs Marijke aan De Sluis in Giessenburg mocht juist een brievenbus blijven staan.

De gemeente gaf aan dat ernaar gekeken was, maar dat het zo ging gebeuren. Met dat antwoord nam Van Rijn geen genoegen. Hij was vorig jaar nog raadslid namens PvdA Giessenlanden en is sinds 1 januari dit jaar raadslid namens DoeMee! Molenlanden. Hij ging zelf op onderzoek uit en diende een klacht in bij PostNL. En wat bleek na wat heen- en weergeschrijf en de nodige herinneringen? 'De brievenbus aan de van Stolberglaan 1 kon niet verplaatst worden omdat er zich binnen een straal van 250 meter er een zorginstelling bevond'. Voor Van Rijn was dat een verrassend antwoord. Volgens hem was dit namelijk niet het geval, maar na een maand kwam dan toch licht op de zaak: het betrof de ASVZ locatie Matthijs Marijke. Vervolgens heeft van Rijn contact opgenomen met deze instelling en zoals verwacht maken de bewoners bijna geen gebruik van de brievenbus vlakbij hun voorziening. Zij gaan al dan niet begeleid naar het dorp en doen aldaar de brieven op de bus.

Dat was voor Van Rijn reden om wederom contact op te nemen met PostNL. Nu vergezeld met een brief vanuit Matthijs Marijke met de verklaring dat zij nauwelijks gebruik maken van de brievenbus aan de van Stolberglaan. Ook stuurde Van Rijn een brief mee vanuit van Brederode's Hof met veertig handtekeningen van de bewoners.

PostNL geeft als reactie daarop aan dat besloten is om de brievenbus te gaan verplaatsen. "Vorig jaar, bij de nieuwe verdeling van brievenbussen, hebben we onder meer gebruik gemaakt van de gegevens van Zorgkaart Nederland", vertelt Ellen Talsma van PostNL. "Omdat Bredero's Hof geen geregistreerde zorginstelling is, stond die er niet op. Matthijs Marijke juist wel. Vandaar onze aanvankelijke beslissing om de brievenbus nabij Matthijs Marijke te plaatsen. Nu de gebruikers hebben aangegeven dat Bredero's Hof de voorkeur heeft, hebben we besloten om de brievenbus alsnog daarheen te verplaatsen."

Uiterlijk begin februari zal de verhuizing van de brievenbus geregeld zijn.