• Harry Stam, fractievoorzitter ChristenUnie.
• Harry Stam, fractievoorzitter ChristenUnie. Foto: Geurt Mouthaan

Invulling wethouders breekpunt

molenlanden • De invulling van het college was één van de breekpunten waarom Doe Mee! Molenlanden en CDA in de coalitievorming niet verder gingen met de ChristenUnie.

Dat bleek woensdagavond tijdens de installatieraad. Zowel de coalitiepartijen als de ChristenUnie hadden totnogtoe als reden alleen aangevoerd dat SGP en ChristenUnie uitsluitend samen deel wilden nemen aan een coalitie. Die vasthoudendheid was voor Doe Mee! en CDA reden om met de VVD in zee te gaan.

Bij de ChristenUnie speelde de wethouderskwestie echter ook mee, zo liet fractievoorzitter Harry Stam weten. "Doe Mee! en CDA hadden een ander beeld voor ogen van een stabiel en vernieuwend college dan wij. De ChristenUnie-fractie zag deze stabiliteit het best geborgd door naast nieuwe en onervaren wethouders ook kandidaten in te zetten met de nodige bestuurservaring en een bewezen deskundigheid."

Kandidaat-wethouder bij de christelijke partij was Kees Boender, die in Molenwaard vijf jaar wethouder was. "Helaas hebben Doe Mee! en CDA geen enkele ruimte gelaten voor overleg over dit verschil van inzicht, maar werd de voorwaarde gepresenteerd als een harde, niet onderhandelbare eis."

Voor de ChristenUnie was dit, naar het moeten loslaten van de voorkeur voor een brede coalitie met ook de SGP, een te hoge horde. "Wij voelden ons voor het blok gezet en hebben dit ervaren als een gebrek aan vertrouwen in de waardevolle bijdrage die wij zouden kunnen leveren aan de verwerkelijking van de ambities van Molenlanden. Op basis hiervan heeft de ChristenUnie-fractie besloten niet te kunnen en willen voldoen aan de door Doe Mee! en CDA gestelde voorwaarde."

Namens Doe Mee! liet raadslid Berend Buddingh' weten de teleurgestelde reactie van de ChristenUnie te begrijpen. "Wij wilden gaan voor een sterk en daadkrachtig college. Daar zijn we het niet over eens geworden."