'Dit is beschadigend voor alle christenen'

regio • De Nashville-verklaring is beschadigend voor alle christenen. Dat is wat Ciska Stark, theoloog en directeur onderwijs van predikantsopleiding PKN uit Lexmond, oprecht betreurt.

"Een groot deel van Nederland heeft geen of weinig affiniteit met de kerk.", constateert Ciska Stark. "Zij zien dit in de media voorbijkomen, waarbij ze christenen alleen leren kennen als orthodoxe radicalen. Die voelen zich al in een hoek gedreven en dat wordt alleen maar erger. De Nashville-verklaring leidt opnieuw tot het 'blamen' van alle christenen. Het weerspiegelt de verharding in de samenleving en bevordert dat mensen zich tegen elkaar afzetten."

Over de inhoud is ze duidelijk. "Ik vind dit echt vreselijk. Ten diepste vervreemdt dit mij van mijn geloofsgenoten, terwijl we als christenen juist geroepen zijn om in eenheid en liefde samen op te trekken. Jezus heeft ons voorgeleefd dat Hij bevrijdt van knellende banden. Dat zie ik niet terug in deze verklaring. De fixatie in de orthodoxie op huwelijk en seksualiteit acht ik een enorme reductie van de bevrijdende boodschap van de Bijbel. Het oordeel over LGBT-ers is hard. Dit beschadigt mensen, dit beschadigt het christendom."

Dominee Jan Holtslag, PKN-predikant in Giessenburg, is kritisch over de wijze waarop de initiatiefnemers van de Nashville-verklaring hebben gehandeld. "Ik houd vast aan het uitgangspunt dat het huwelijk bedoeld is voor één man en één vrouw. De manier waarop zij dit gecommuniceerd hebben, snap ik niet. Het is een kerkelijke discussie die ze nu zo in de wereld gebracht hebben. Ze hadden van tevoren deze negatieve reacties kunnen verwachten. In november was hier een studiedag over, waarbij zij niet aanwezig waren. Dat zijn momenten waarop je dit onderwerp binnenkerkelijk kunt bespreken." Ook is hij kritisch op de inhoud. "Als je de kerkelijke wereld van binnenuit kent, dan snap je door tussen de regels door te lezen wat zij bedoelen. Voor niet-kerkelijken is dat heel lastig en dat zorgt gemakkelijk voor een verkeerde interpretatie. De tekst is alleen vertaald vanuit de Amerikaanse context; daar kent men niet het onderscheid tussen het homo-zijn en het praktiseren daarvan, wat in Nederland in de kerk juist wel een heel belangrijke rol speelt. De eerste taak van een dominee is teksten interpreteren en uitleggen in de context waarin hij uitgesproken wordt. Dit hebben zij nagelaten." Tegelijkertijd zet hij een kanttekening bij de heftigheid en de hoeveelheid van de reacties. "Als het gaat over het loochenen van Jezus mag alles gezegd worden en hoor je niets, maar bij zo'n manifest zit iedereen, ook de PKN, als een bok op de haverkist."