• De gemeenteraad Vijfheerenlanden vergaderde voor het eerst in de nieuwe samenstelling.
• De gemeenteraad Vijfheerenlanden vergaderde voor het eerst in de nieuwe samenstelling. Foto: Ferry Verheij

Oppositiepartij VHL Lokaal zorgt meteen voor 'reuring'

Vijfheerenlanden kan aan de slag

meerkerk • Op woensdag 9 januari volgde de eerste 'echte' raadsvergadering, waarin gedebatteerd wordt over het coalitieakkoord. In de uitpuilende - prachtig verbouwde - raadszaal van het voormalige Zederikse gemeentehuis zorgde oppositiepartij VHL Lokaal vorige week meteen voor de nodige 'reuring'. Fractieleider Wim van Dijk liet weten zich enorm te ergeren aan de uitkomst van de coalitievorming en 'verbijsterd' te zijn door de voordracht van de coalitie. Van de zes wethouders komen er vier uit Vianen, één uit Leerdam en één uit Zederik.

Spreiding

"Van de spreiding en evenredige verdeling over de gemeenten die de informateur adviseerde is niets terug te vinden", constateerde Van Dijk. Bovendien maakte VHL Lokaal bezwaar tegen het aantal bestuurders. "Zes full-time wethouders! Wat gaat dat de bewoners niet kosten aan salaris, pensioen en wachtgeld. Vier of vijf wethouders was redelijk geweest. Bovendien: kan het ambtelijk apparaat het wel aan als straks zes wethouders uit de startblokken schieten?" Van Dijk stelde vast dat de coalitie de oppositie had uitgenodigd om mee te denken. En daar begon VHL Lokaal ter plekke mee. "Trek dit voorstel in en laten we met elkaar om de tafel te gaan zitten om een nieuw college te vormen." En voor het geval dat de coalitie vond dat VHL Lokaal daarmee iets te hard van stapel liep, stelde de partij Teus Meijdam voor als haar wethouderskandidaat. Ook SGP-leider Evert Geluk vond dat er bij de keuze van de wethouders onvoldoende rekening is gehouden met een goede vertegenwoordiging van de gemeenten. Hij had begrip voor de argumenten van VHL Lokaal, maar vond uitstel van de wethoudersverkiezing te ver gaan. "Wel stemmen wij bij twee kandidaten blanco. Dat staat los van de kandidaten, het gaat ons alleen om de onjuiste afspiegeling van de gemeenten." Groen Links-voorman Erik van Doorn was evenmin gelukkig met de 'afkomst' van de wethouders. "Maar laten we positief vooruit kijken en niet blijven hangen in de gedachte dat wethouders uit Vianen de andere inwoners niet goed kunnen vertegenwoordigen."

Weloverwogen keuze

Namens de vijf coalitiepartijen benadrukte CDA-leidster Maria de Jong dat de coalitie vierkant achter de voorgestelde wethouders staat. "Het is een weloverwogen keuze. De verdeling van de raadsleden en de fractievoorzitters zorgt voor een mooie balans tussen de drie gemeenten en we zijn trots dat alle wethouders uit Vijfheerenlanden komen", aldus De Jong die er op wees dat drie van de zes wethouders eerder in die functie actief waren en de 'nieuwkomers' waar nodig bij kunnen praten. Waarop Marcel Verweij (CDA, 31 stemmen), Maks van Middelkoop (CDA, 31), Tirtsa Kamstra (ChristenUnie, 30), Huib Zevenhuizen (VVD, 22), Christa Hendriksen (D66, 23) en Cees Taal (PvdA, 31 stemmen) tot wethouder werden gekozen. VHL Lokaal kandidaat Teus Meijdam kreeg vier stemmen. Tot plaatsvervangend raadsvoorzitter – in het geval Lokker ontbreekt – werd Dick den Hertog gekozen. De SGP-er is het langst zittende raadslid en maakt sinds 1986 – met een onderbreking van vijf jaar – deel uit van de gemeenteraad. De lege plaatsen die in de raad ontstonden door de verkiezing van de wethouders werden 'opgevuld' door André van der Leest (VVD), Gert Schut (ChristenUnie), Ridvan Elmaci (CDA) en Jaap Breur (D66).

Waarnemend burgemeester Lokker noemde de nieuwe gemeente een unieke kans om verleden, heden en toekomst te verbinden. Hij benadrukte dat de overstap van provincie voor veel inwoners ingrijpend is. "Het is meer dan het trekken van een lijn op een kaart, bestaande zekerheden worden opengebroken." Hij riep raad en college op elkaar een 'foutmarge' te gunnen. "We staan niet tegenover elkaar, maar naast elkaar. Laten we aan de slag gaan om onze mooie plannen in daden om te zetten."