• Gijs Krielaart en Goof van Rijswijk, bestuursleden van Zedje.
• Gijs Krielaart en Goof van Rijswijk, bestuursleden van Zedje. Foto: Geurt Mouthaan

Zedje is er nu voor heel Molenlanden

molenlanden • Gehandicaptenplatform Zedje is vanaf 1 januari ook hét gehandicaptenplatform in de dorpen en stad van de voormalige gemeente Molenwaard. Om de belangen van mensen met een beperking ook daar goed uit te voeren is Zedje op zoek naar meer vrijwilligers en nieuwe bestuursleden.

Voor een deel van Molenwaard is Zedje geen onbekende club. In de voormalige gemeente Graafstroom was het gehandicaptenplatform al actief. "Daar zijn we mee gestopt na het vormen van Molenwaard", lichten de bestuursleden Goof van Rijswijk en Gijs Krielaart toe. "Vanaf 1 januari behartigen we de belangen van alle mensen met een beperking in heel Molenlanden; de Zederikse kernen vallen vanaf die datum niet meer onder ons werkgebied. Daar gaat men samen met de platforms uit Vianen en Leerdam verder."

Dat een club die specifiek voor deze doelgroep opkomt nog steeds hard nodig, daarvan zijn Krielaart en Van Rijswijk overtuigd. "We werken samen met de Seniorenraad en het Wmo-platform, zeker omdat onze belangen elkaar regelmatig overlappen, maar mensen met een beperking hebben een eigen platform nodig. Wij weten, vaak uit eigen ervaring, waar zij in het dagelijks leven tegenaan lopen. Ons doel is om hen zoveel mogelijk de kans te geven volwaardig deel te nemen aan onze samenleving."

Beleidsmedewerkers

Daar zet Zedje zich al bijna 25 jaar voor in. In die kwart eeuw is er veel ten goede veranderd, onderstreept Krielaart. "We zijn echt naar elkaar toe gegroeid. Neem de beleidsmedewerkers van de gemeente met wie wij contact hebben: zij hebben het hart op de goede plaats."

Maar het blijft desondanks volgens het regionale gehandicaptenplatform van groot belang om bij projecten zo vroeg mogelijk mee te praten om bij de realisatie van een nieuwe voorziening rekening te houden met mensen met een beperking. Dat doen we via onze bouwcommissie."

GIPS

Zeker zo belangrijk: de bewustwording waar gehandicapten in het dagelijks leven mee te maken hebben. Kinderen zijn daarbij voor Zedje de belangrijkste doelgroep. "Als je dat als kind een keer ervaren hebt, vergeet je dat niet meer", knikt Goof van Rijswijk. "Vandaar dat we met het Gehandicapten Informatie Project Scholen-project, kortweg GIPS, langsgaan op basisscholen. Dat deden we al in Giessenlanden en Zederik; we willen dat nu ook in de Molenwaardse kernen gaan doen. Het is één van de redenen waarom we op zoek zijn naar nieuwe vrijwilligers om dit te doen."

Voor meer informatie of aanmelding kunnen belangstellenden contact opnemen via info@zedje.nl of 06-20890334 (Goof van Rijswijk).


Geurt Mouthaan