• De nieuwe raad kwam vorige week voor het eerst bij elkaar.
• De nieuwe raad kwam vorige week voor het eerst bij elkaar. Foto: Geurt Mouthaan

SGP, CU en Progressief Molenlanden:

Teleurstelling over coalitievorming

molenlanden • Die teleurstelling kwam duidelijk naar voren tijdens de installatieraad, woensdagavond in Het Bruisend Hart te Hoornaar. Grootste partij Doe Mee! Molenlanden ging al snel in zee met het CDA en koos uiteindelijk de VVD als derde partner om de coalitie te vormen.

Berend Buddingh', die namens Doe Mee! een toelichting gaf op de coalitievorming, deelde daarin een sneer uit. "Door bijna iedereen is de winst van Doe mee! als historisch beschouwd. Van niets naar de grootste partij in Molenlanden. Bijzonder mag het dan ook heten dat een enkele partij niet deze winst van de nieuwkomer benoemde als belangrijkste punt van de uitslag, maar dat deze verkiezing eigenlijk maar twee winnaars kende: SGP en CU."

Hij vervolgde: "Een bijzondere constatering, vooral omdat er geen enkel vergelijkingsmateriaal is met een vorige verkiezing in Molenlanden. Het is dus zinloos om dergelijke vergelijkingen te maken. Wie dit toch als eerste benoemt, zonder ook maar een moment Doe Mee! te benoemen, diskwalificeert niet alleen de winnaar, maar vooral zichzelf. Jammer."

Volgens Buddingh' stelde Progressief Molenlanden zich in de eerste gesprekken bescheiden op. "Men gaf aan niet direct voor collegevorming in aanmerking te komen, maar verantwoordelijkheid nooit uit de weg te gaan. Alle andere partijen zagen voor zichzelf een plaats in het college." Fractievoorzitter Paul Verschoor van Progressief Molenlanden keek daar toch wat anders tegenaan. "Wij zijn teleurgesteld. Het frisse en linkse geluid ontbreekt nu. Wij hadden op dat gebied veel te bieden en een waardevolle bijdrage aan de coalitie kunnen leveren."

Maar de meeste pijn zat toch bij de christelijke partijen die buiten de boot vielen. SGP-fractievoorzitter Corné Egas: "Bij Doe Mee! mag je alleen meedoen als je precies doet wat Doe Mee! wil. Wij hebben hen ervaren als een heel exclusieve partij. Waarom wij werden uitgesloten bij de coalitievorming is ons nog steeds niet verteld. Onze keuze was een zo breed mogelijk college, een inclusieve aanpak. Het is een gemiste kans dat dit niet is gelukt. CDA en VVD, laat je niet meezuigen in het risico dat Doe Mee! nu neemt."

En Harry Stam (ChristenUnie): "Er was nog nauwelijks over inhoudelijke zaken gesproken voordat de deur voor ons dichtging en binnen de thema's waarover wél gesproken is, zijn geen onoverbrugbare verschillen vastgesteld. Wij zijn daarover verbaasd en teleurgesteld. Teleurstelling vanwege het feit dat de ChristenUnie in Molenwaard de afgelopen jaren op een zeer constructieve wijze met onder meer het CDA heeft samengewerkt in de coalitie en het college. Ook de kiezer heeft de inbreng van de ChristenUnie uitermate ruim beloond: er zijn bijna 12% meer stemmen behaald dan bij de vorige verkiezingen. Het is ontzettend jammer dat aan deze historische verkiezingsuitslag nu geen recht wordt gedaan."

Namens Doe Mee! liet Berend Buddingh' weten de werkwijze van de nieuwe lokale partij verre van exclusief te vinden. "Zo gaat het college op tournee door de gemeente om input op te halen voor het samenlevingsprogramma dat we op gaan stellen. Let wel, een samenlevingsprogramma en geen coalitieprogramma. Iedereen en ook u als oppositiepartijen kunt daar een bijdrage aan leveren." En richting de SGP: "U moet nog wennen aan de veranderde situatie."

Uiteindelijk toonden de oppositiepartijen ondanks hun teleurstelling wel een constructieve houding; zo stemden zij in met de benoeming van de wethouderskandidaten. De medewerking ging echter nog niet van harte. Corné Egas: "Wij geven u het voordeel van de twijfel."

Geurt Mouthaan