Afbeelding
Foto: OZHZ

Kleine overtredingen bij vuurwerkverkoop

regio • Jaarlijks controleert de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) op de vuurwerkverkoopdagen verschillende verkooppunten in de regio. Uit de controles kwamen goede resultaten. "We hoefden nauwelijks handhavend op te treden", meldt de OZHZ.

Deze controles zijn belangrijk voor een veilige vuurwerkopslag en –verkoop. De verkoopdagen vielen op 28, 29 en 31 december. "Onze inspecteurs hebben op deze dagen controles uitgevoerd bij de 30 verkooppunten in de regio", meldt de OZHZ.

Belangrijk bij de controles is de staat van de verkoopruimte. Is de balie juist ingericht, ligt er niet teveel vuurwerk in de verkoopruimte en wordt er niet te veel vuurwerk aan klanten meegegeven? Ook checken de inspecteurs de opslagruimtes.

Goede resultaten

De inspecteurs moesten hier en daar aanwijzingen geven voor bijvoorbeeld het ontbreken van een pictogram 'roken en open vuur verboden' bij de ingang van de winkel. Of het niet hebben van een gangpad van minstens 75 centimeter breed in de opslag. OZHZ: "Verder hoefden we niet handhavend op te treden."

Twee overtredingen

Het is verboden om de dag voor de start van de verkoop vuurwerk in de verkoopruimte te hebben liggen. Dit is namelijk onveilig. Bij twee bedrijven is er een overtreding geconstateerd.

Rond oktober, november van vorig jaar zijn er voorcontroles geweest bij de verkooppunten. Bij deze controles keken de inspecteurs naar de sprinklers, brandmeldinstallaties, brandblussers en naar de technische staat van de bunker waar het vuurwerk in ligt. Bij alle verkooppunten was alles op orde.

Vooraf krijgen alle verkopers informatie en checklisten, zodat ze overtredingen en onveilige situaties kunnen voorkomen.