• Bij BZC'14 tegen BLC was het bij vlagen een kwestie van 'pompen of verzuipen'.
• Bij BZC'14 tegen BLC was het bij vlagen een kwestie van 'pompen of verzuipen'. Foto: Michel Haubrich

BZC'14 'schakelt om als Leon Bot', maar geeft zege weer uit handen

'Met opgeheven hoofd winterstop in'

brakel • Sportpark Het Veer is niet per se de meest geschikte locatie om naar een voetbalwedstrijdje te gaan kijken wanneer de winter aanstaande is. Op het hoofdveld - dat zowat pal aan de oever van de Waal ligt - is het dan zelfs beter toeven dan langs de zijlijn. Daar kwamen de supporters van BZC'14 en BLC zaterdagmiddag ook achter.

Waar ze in de beginfase nog vol goede moed hun teams aanmoedigden en dat bij BZC'14 al binnen een minuut resultaat had door middel van de openingstreffer van Nick de Jong, stond een minuut of twintig later het overgrote merendeel alweer in de warme kantine. En zo gebeurde het dat er op een gegeven moment net zoveel toeschouwers langs de zijlijn in de stromende regen stonden toe te kijken, als dat er spelers binnen de lijnen stonden. Zij deden met hun spel de barre weersomstandigheden eer aan. In de duels, met het veld, met de scheidsrechter; op alle vlakken voltrok zich een worsteling van grootse proporties. De fusieclub schuwde in eigen huis het fysieke spel niet en daarmee overblufte het BLC een lange tijd. Het scheelde bovendien een slok op een borrel dat de nummer twee in de derde klasse D het vizier voor rust allesbehalve op scherp had staan en zowel het aluminium, als BZC'14-doelman Christian van der Zalm op zijn weg vond.

Na iets meer dan een uur te hebben gespeeld, bracht BZC'14-trainer Hans de Jong invaller Erik van Dalen in plaats van Arjan van der Linden. Van Dalen was net op tijd terug van de tandarts en bewees na een minuut direct zijn waarde door op aangeven van Sten Pijlman de 2-0 voor zijn rekening te nemen. Dat doelpunt kwam voort uit een snelle omschakeling, een spelmoment waarbij De Jong steevast refereert aan een middenvelder van Kozakken Boys: "Leon Bot is daar wel een ster in. Je probeert beelden te laten zien om ze te overtuigen dat ik niet alleen maar onzin praat, dus ik heb de jongens een tijd geleden een filmpje van hem laten zien. Hij verovert daarin achterin een bal, daarna komt er voorin een voorzet en die tikt hij binnen. Dat is wat wij op dit niveau ook moeten kunnen opbrengen. Ik wist dat BLC zwak in de omschakeling is. Dan moet je zorgen dat de eerste twee ballen naar voren gaan en dat je na twee, drie schijven bij het doel van de tegenstander bent. Dat ging goed."

Die lovende woorden ten spijt, ging het optimale resultaat in de slotfase toch weer in rook op. Het incasseren van late tegengoals is een repeterend verhaal voor de fusieclub en tegen BLC werd daar een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd. Een kwartier voor tijd straften de Bosschenaren onoplettendheid in de achterhoede van de thuisploeg genadeloos af en drie minuten voor het eindsignaal profiteerde BLC optimaal van de rebound na een halve redding van Van der Zalm. Dat de BZC'14-grensrechter direct daarop zijn vlag in de lucht stak ten teken van buitenspel, deed voor de arbiter niet ter zake; de 2-2 werd goedgekeurd.

En daarmee besloot BZC'14 de eerste seizoenshelft met een gelijkspel tegen de nummer twee in de derde klasse D. Een resultaat waar De Jong mee kon leven, ook al zag hij zijn ploeg voor de zoveelste keer dit seizoen in de slotfase de zege uit handen geven: "Dat moet geen dingetje worden, maar dat wordt het wel een beetje. Je pakt nu in ieder geval nog een punt, da's anders dan als je nog zo verliezen. Dan is de stemming hier niet goed. Er is na die 2-2 natuurlijk wel teleurstelling, maar aan de andere kant ben ik heel tevreden met hoe het elftal vandaag heeft gespeeld. Geknokt, laat ik het zo zeggen. Wat ik vandaag zag, wil ik iedere week zien. En dat weten de jongens ook. Nu ga je toch met opgeheven hoofd de winterstop in, vind ik", aldus De Jong, die gemengde gevoelens overhield aan de eerste seizoenshelft: "Het was wisselvallig", hij laat een stilte vallen, "maar ook positief. Omdat we kunnen trainen op de dingen die beter kunnen. Vandaag werden de afspraken allemaal nagekomen. Dat was een verbeterpunt en dat ging ook beter. Ik kan niemand iets verwijten."

Martin van Hemert