• Thomas en Fleur van der Sluijs en Sterre, Noa en Finn van Bruchem assisteren bij de heropening.
• Thomas en Fleur van der Sluijs en Sterre, Noa en Finn van Bruchem assisteren bij de heropening. Foto: Janneke Boogaard

Ballonnen en confetti bij opening van Jumbo

zaltbommel • Tot ver buiten de parkeerplaats van De Portage lichten feestelijke toefjes gele ballonnen op in de ochtendschemering. Het kan niemand ontgaan: vorige week woensdag is de Jumbo na twee weken verbouwing weer open gegaan.

Tientallen klanten trotseren het sombere weer en hebben zich opgesteld achter het gele lint. Binnen worden de medewerkers toegesproken door de supermarktorganisatie. Er klinkt applaus. Dan verschijnt bedrijfsleider Pieter van der Sluijs met een brede lach in de deuropening, samen met zijn familie en het team, gewapend met confettikanonnen.

Van der Sluijs houdt zijn toespraakje kort: iedereen wil natuurlijk vooral de nieuwe Jumbo van binnen gaan bekijken. Dat kan na de symbolische druk op de knop door het kroost van Van der Sluijs en van John van Bruchem, eigenaar van Jumbo Bommelerwaard. Ze hebben er speciaal een uurtje vrij voor gekregen van school. "Dit gebeurt maar één keer in de tien jaar", lacht vader Van der Sluijs.

Jumbo-geel boeket

Eenmaal binnen krijgen de eerste 150 bezoekers een Jumbo-geel boeket overhandigd. Van Bruchem en Van der Sluijs reiken voor de gelegenheid handscanners uit aan klanten die daar prijs op stellen. De meeste mensen maken er graag gebruik van. "Zelf je boodschappen scannen kon bij ons al langer, we hebben nu het nieuwste systeem waardoor het nog sneller werkt", licht Van der Sluijs toe als de ergste drukte wat is geluwd.

Efficiënter ingedeeld

Hoewel het vloeroppervlak vrijwel gelijk is gebleven, oogt de winkel ruimer. De open plafonds, stijlvolle vloer en brede paden dragen daaraan bij. Een trotse Van der Sluijs: "We hebben de bestaande ruimte veel efficiënter ingedeeld en nieuwe formule-elementen kunnen toepassen. Zowel in het vers- als in het kruidenierssegment is het assortiment een stuk groter geworden."

Medewerkers bakken ter plekke pizza's. Kantoorpersoneel en scholieren die de Jumbo vooral rond het middaguur goed weten te vinden, worden op hun wenken bediend op de to go-afdeling. Ook de jongste bezoekers voelen zich welkom, voor hen is midden in de winkel een speelhoek ingericht. Een afbeelding van Zaltbommel in vroeger tijden, inclusief toren van de Sint-Maarten natuurlijk, geeft de winkel een lokaal tintje.

Voorspoedig

Er heeft duidelijk niemand stilgezeten in de ruim twee weken dat de supermarkt gesloten was. De verbouwing is voorspoedig verlopen, vertelt Van der Sluijs.

"We hebben in de eerste twee dagen een mooie voorsprong kunnen nemen, dat gaf een stuk rust. Het was natuurlijk wel hard werken, en iedereen deed ander werk dan hij of zij gewend is. Ik ben heel trots op het team. Gisteravond hebben we een borrel gehad met het personeel, zodat iedereen het resultaat alvast kon zien. Dat het allemaal zo goed gelukt is, geeft ons natuurlijk ook weer energie."

De complimenten moeten wat Van der Sluijs betreft ook zeker gericht worden aan John van Bruchem. "Een goede ondernemer zoals hij laat de Jumbo-formule excelleren."

Intussen komen de eerste klanten alweer naar buiten, vol lof over de nieuwe indeling. De gele boeketten verspreiden zich over de parkeerplaats en verder. Het is nog steeds somber weer, maar in heel veel huiskamers in Zaltbommel schijnt vandaag de zon.


Janneke Boogaard