• Bevers hebben indrukwekkende sporen achtergelaten in de Gamerensche Waard.
• Bevers hebben indrukwekkende sporen achtergelaten in de Gamerensche Waard. Foto: Dirk Muller

Bevers actief in Bommel en Gameren

zaltbommel/gameren • De bevers maken zich op voor de winter. Dat is te zien in de uiterwaarden bij Gameren en bij de Stadswallen in Zaltbommel.

"Er zijn in deze tijd van het jaar weinig kruiden meer te vinden, dus stappen de bevers over op wilgenbast. Ook gebruiken ze de omgeknaagde stammen om hun burchten mee te versterken. Dat geeft in deze tijd spectaculaire sporen", schrijft Dirk Muller op de Facebookpagina van Natuurwacht Bommelerwaard.

De Natuurwacht signaleerde ook de sporen in het stadspark. Een bijzondere vondst, aldus de Natuurwacht. "En dan ook nog in het meest onooglijke plasje met die bijzondere naam: Opa's gatje. Toch leek de bever het hier aardig naar zijn zin te hebben, want we vonden ook knaagsporen van meer dan een jaar oud, en zelfs een kleine burcht. Aangezien de stadswallen nu grondig gerenoveerd worden, hebben we deze waarnemingen onmiddellijk aan de gemeente doorgegeven."

Wildcamera

De gemeente schakelde meteen een ecoloog in om de situatie te bekijken en een wildcamera te plaatsen. Het was al snel raak, binnen drie uur na het ophangen kwam de bever al in beeld. De camera heeft er een paar dagen gehangen.

"De opnamen geven ons het idee dat het om één bever gaat", laat de gemeente Zaltbommel weten. "Het is een zeer kleine burcht en steeds komt dezelfde bever in beeld. In principe leven bevers solitair totdat ze een partner vinden en hiermee jongen krijgen. De ecoloog denkt dat deze bever momenteel bezig is met zijn wintervoorraad aan te leggen."

Er bestaat een kans dat de bever van het voorjaar verder doortrekt naar een 'geschikt gebied' op zoek naar een partner. Er is namelijk beperkt voedsel aanwezig is de omgeving van Opa's Gatje. Gezien de burcht maakt de singel een kans, denkt de Natuurwacht.

De gemeente Zaltbommel is niet onverdeeld blij met de verschijning van de bever in het stadspark, blijkt uit de berichtgeving in de nieuwste nieuwsbrief. Het park ondergaat momenteel een grote opknapbeurt waarbij er voor tonnen aan nieuwe bomen en struiken wordt geplant.

De Natuurwacht vindt het jammer dat de gemeente in de berichtgeving laat doorschemeren te hopen dat de bever weer vertrekt. "De bever is een strikt beschermde diersoort. Daar ligt een taak voor de gemeente om het dier te koesteren. De bever eet enkel kruiden en knaagt aan zacht hout zoals wilg. Opschot wordt daarmee kort gehouden en water groeit niet dicht. Een burcht is een verrijking voor onze mooie stadswallen. Er zal geen plaag ontstaan omdat bevers territoriaal zijn. Niets om bang voor te zijn maar iets om trots op te zijn!"

Twee jaar geleden is er ook een bever gespot in het wallengebied, maar dan bij de Paddengracht helemaal aan de andere kant, bij de oude watertoren.