Afbeelding
Foto:

Verantwoord gebruik van vuurwerk

west betuwe • Jongeren bewust maken van de risico's en stimuleren tot verantwoord gebruik van vuurwerk. Dat is het gezamenlijke doel van het Bureau Halt en de gemeentelijke Buitengewoon Opsporingsambtenaren (Boa's).

Ze bezoeken deze week alle groepen 8 van de basisscholen. Na een korte algemene toelichting ontvangen alle leerlingen een pakketje met allerlei tips over het veilig omgaan met vuurwerk. Voor de ouders van alle leerlingen van deze basisscholen nemen zij een brief mee van de nieuwe burgemeester Servaas Stoop.

In deze brief wijst Stoop op het feit, dat in de periode rond de jaarwisseling medewerkers van gemeente en hulpdiensten zich inzetten voor een veilige woonomgeving. De burgemeester doet een oproep aan de ouders om alert te zijn op mogelijk verdachte situaties. Ook vraagt hij hen in deze periode om (extra) aandacht te hebben voor het gedrag van hun kinderen.

"Weet wat ze doen wanneer zij er met vriendjes op uit trekken. Let op afwijkend en stiekem gedrag. Vraag en vraag door. Geef aan wat niet door de beugel kan en waarschuw waar nodig. Dit is in het belang van uw woonomgeving, uw kinderen en ook van uzelf."

De ervaring wijst uit dat in deze periode van het jaar veel incidenten plaatsvinden. De burgemeester wijst op brandstichting, vernielingen en vuurwerkoverlast. Meestal zijn hierbij lokale jongeren betrokken. Ze genieten kennelijk van media-aandacht en het kat-en-muisspel met de politie en de brandweer. Soms zien ouderen het oogluikend toe en beschouwen het als een soort traditie 'wat toch moet kunnen'.

De gevolgen zijn vaak ernstiger dan op het eerste gezicht lijkt. Overlast voor de directe woonomgeving en vaak ook schade voor particulieren en de gemeente.