Hel

Iemand uit Noord-Brabant twitterde over de helverlichte hemel die in dit jaargetijde boven onze regio hangt. Bloementelers hebben dat licht nodig om kerststerren en andere shit aan het groeien te krijgen. Ik begrijp dat. En hoewel ik niets geef om deze rarigheid, wil ik nog wel accepteren dat er veel energie voor gebruikt wordt. Ik weet niet of de glastuinbouw lekker draait. Dat hoef je ook niet aan een glastuinder te vragen want dat is een boer. En bij boeren gaat het nooit goed. Gezien de huizen die bij die kassen opgetrokken worden, neig ik naar voorzichtig optimisme. Prima: ik gun iedereen een mooi inkomen.

Waar ik wel nadrukkelijk over val, is dat vermaledijde oranje licht. Het is alleen nog maar donker als het echt stevig mist en dat doet me zeer. Ik hou van de duisternis en naar verluidt heeft de menselijke geest dat ook nodig.

Ik weet dat er voorschriften zijn voor verduistering van kassen. En ik weet dat handhaving vrij simpel is. Maar ik weet ook bijna zeker dat daar geen moer aan gedaan wordt. Op de tweet uit Brabant reageerde de gemeente Zaltbommel: "Als blijkt dat er niet aan de voorschriften wordt voldaan, handhaven we." Een andere twitteraar opperde dat net zo venijnig te doen als bij het parkeren. We gaan het zien.

Johan Cahuzak


Inschrijven voor SamenLoop

bommelerwaard • Over een half jaar komt de Bommelerwaard in actie in de strijd tegen kanker tijdens de SamenLoop voor Hoop Bommelerwaard 2020. Teams kunnen zich vanaf nu inschrijven.

SamenLoop voor Hoop is een 24 uur durend evenement waarin teams gedurende een etmaal continu één of meerdere teamleden op het parcours hebben lopen. Alle teams halen vooraf sponsorgeld op en daarnaast beheren ze tijdens de SamenLoop een kraam op de braderie. Een team bestaat uit tien tot vijftien mensen met een teamcaptain. Groepen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit familie, vrienden, buren, vereniging of collega's. Inschrijven kan als teamcaptain voor een heel team, of individueel bij een bestaand team. De SamenLoop voor de Bommelerwaard wordt op 6 en 7 juni gehouden bij Kasteel Ammersoyen. Er is ook dit keer weer een KinderLoop als onderdeel van de SamenLoop, zodat ook kinderen zich actief in kunnen zetten voor de strijd tegen kanker en het onderwerp bespreekbaar kunnen maken.

Kijk voor meer informatie op:

q samenloopvoorhoop.nl/bommelerwaard