• Omwonenden, projectleider en werkvoorbereiders Van Gelder en TenneT sluiten het graafwerk symbolisch af.
• Omwonenden, projectleider en werkvoorbereiders Van Gelder en TenneT sluiten het graafwerk symbolisch af. Nienke Wiering Fotografie

Extra stroomkabel bijna ingegraven

zaltbommel • Netbeheerder TenneT en aannemer Van Gelder zijn bezig met het laatste deel van de ondergrondse hoogspanningsverbinding tussen Tiel en Zaltbommel.

TenneT neemt deze nieuwe verbinding begin 2020 in gebruik. Met één van de grondeigenaren is de laatste sleuf weer vol met zand geschept. Hiermee rondden TenneT en Van Gelder de grondwerkzaamheden symbolisch af.

Tussen Tiel en Zaltbommel legt TenneT een nieuwe ondergrondse 150 kV-hoogspanningsverbinding aan. Deze nieuwe verbinding levert vanaf volgend jaar extra capaciteit en verkleint daardoor de kans op grootschalige stroomuitval in de regio. Het hoogspanningsstation Zaltbommel kan straks vanuit twee kanten worden gevoed via een zogenoemde ringstructuur: via de bovengrondse hoogspanningsleiding én ondergronds. Mocht ergens een storing optreden - zoals bij het ongeluk met de Apache in 2007 - dan kan de stroom via de andere kant komen.

In 2016 zijn de eerste voorbereidingen begonnen en begin dit jaar startten de fysieke werkzaamheden. Dat betekent graven van sleuven, uitvoeren van ondergrondse boringen en het trekken van kabels.

Het werken tussen de rivieren de Waal en de Maas was een unieke ervaring voor TenneT en de aannemer. Bouwleider André Schutte van TenneT: "Eén van de hoogtepunten was de lange boring onder de Sint Andriessluis tussen Rossum en Heerewaarden. Verder kwamen we archeologische vondsten tegen. Bijvoorbeeld richting Heerewaarden, daar ontdekten we een oude fundatie van een watermolen."

Opmerkelijk is ook de kwaliteit van de fundering op het hoogspanningsstation Zaltbommel. Toen in 1972 het station werd gebouwd, is al rekening gehouden met uitbreiding in de toekomst. Daarom werd de fundering voor de uitbreiding toen meteen aangelegd. Deze bleek van zo'n goede kwaliteit, dat die nu daadwerkelijk is gebruikt.

De totale kosten voor de aanleg bedragen ongeveer 15,6 miljoen.