• Nelly ter Voert steekt moeders een hart onder de riem.
• Nelly ter Voert steekt moeders een hart onder de riem. Foto: Janneke Boogaard

Puber geeft moeder nieuwe kansen

nederhemert • Goed nieuws voor moeders van pubers: "Als jij goed in je vel zit, wordt het omgaan met je kinderen tien keer makkelijker." Dat zegt Nelly ter Voert uit Nederhemert. Ze schreef er een boek over: 'Mama pubert mee'.

Het is algemeen bekend: kinderen op de basisschool vinden hun moeder de liefste van de wereld. "Maar dan komen ze in de puberteit en ben je opeens de stómste moeder die er bestaat", weet Ter Voert.

Geen leuke boodschap als je jarenlang jezelf hebt weggecijferd voor je nageslacht. "Vooral moeders hebben die neiging, meer dan vaders. Vrouwen zijn bovendien meestal een groter deel van de tijd thuis dan de vaders, dus krijgen ze ook de meeste kritiek van hun pubers over zich heen. En dat terwijl zij vaak juist het meeste hechten aan een gezellige sfeer in huis. Dat alles bij elkaar maakt dat ze zich eerder onzeker voelen en zich afvragen: wat heb ik fout gedaan?"

Voor al deze moeders schreef Ter Voert een boek. De belangrijkste boodschap in 'Mama pubert mee': laat je niet onzeker maken door je puber, maar zoek net als hij of zij naar nieuwe wegen. "Je hebt misschien jarenlang veel voldoening gehaald uit het opvoeden van je kind, maar dat kind wordt nu zelfstandig. Misschien kun je je voldoening uit iets anders halen. Vrijwilligerswerk gaan doen of een nieuwe stap zetten in je carrière."

Ze vervolgt: "Daarmee geef je ook het goede voorbeeld: in plaats van de onzekerheid van je kind op jezelf te betrekken, laat je zien dat je ergens voor gaat. Dat is net zo belangrijk als dat je je kind als kleuter liet zien hoe je netjes met mes en vork eet."

Ter Voert heeft als orthopedagoog jarenlang ervaring met het coachen van moeders en pubers. "Ik voer veel gesprekken en geef trainingen, maar dat heeft iets 'vluchtigs'. Met een boek is dat anders. Het is leuker dan ik had verwacht om het nu tastbaar in mijn handen te hebben." De eerste reacties zijn ook positief. "Veel mensen herkennen zich erin. Het boek geeft ook handvatten hoe je op zoek kunt gaan naar een andere invulling van je leven. Want zomaar vanuit het niets bedenken wat je wilt, is lastig."

Het boek past bij Ter Voerts bedrijf Talent Woman, dat vrouwen stimuleert om te doen waar ze goed in zijn. "Vrouwen zetten nog altijd eerder een stapje achteruit voor een ander. Maar de wereld heeft vrouwen nodig."

'Mama pubert mee' kost 20,45 euro en is onder meer te koop bij Bruna in Zaltbommel.


q talentwoman.nl

Janneke Boogaard