donderdag 5 december

Wandelen en koffie bij JOOP
9:30-11:30, Gameren, JOOP. Om 9:30 vertrekt de wekelijkse wandelgroep. Vanaf 10:00 uur koffie (1 euro) en iets lekkers (1 euro).

vrijdag 6 december

Kerstverkoop Bruchem
18:00-20:00, Bruchem, Middelstraat 2. Extra kerstverkoop in de opslag van de jaarlijkse rommelmarkt van de hervormde gemeente. Kramen met kerststukjes, speelgoed, brocante, woondecoraties, cadeaus voor de vogels, windlichten, handwerkspullen (wol), feestelijke kleding etc.

CDA-avond cultuur
20:30-22:00, Zaltbommel, Sint-Maartenskerk. CDA Zaltbommel denkt met inwoners na over cultuur, onder leiding van Lenny Geluk-Poortvliet, woordvoerder van cultuur voor het CDA in de Tweede Kamer. Koffie en thee vanaf 20:15 uur. Aanmelden: secretaris@cdazaltbommel.nl

zaterdag 7 december

Kerstbomenverkoop DES
8:30, Hedel, winkelcentrum Kasteellaan. Muziekvereniging DES verkoopt kerstbomen in verschillende maten en soorten. In Hedel worden ze gratis thuisbezorgd. Rond 10:30 uur zorgt Intermezzo voor gezellige kerstmuziek. De opbrengst is bestemd voor de organisatie van het decemberconcert op zaterdag 14 december om 20:00 uur in 't Gelre's End. Thema van het concert is 'Winterwonderland'. Kaarten zijn á 10 euro te koop bij DA Drogisterij en de Readshop.

Spullen rommelmarkt
9:00-12:00, Well, Slijkwellsestraat 8. Spullen inleveren voor de jaarlijkse rommelmarkt van het onderhoudsfonds van de hervormde gemeente Well-Ammerzoden. Geen computers, tv's, stoffen banken en matrassen. Verkoophoek met brocante, antiek en leuke spullen. Verkoop van nette tweedehandskleding aan de Slijkwellsedijk 28.

Spullen rommelmarkt
9:00-12:30, Bruchem, Middelstraat 2. Maandelijkse inzamel- en verkoopdag voor de jaarlijkse rommelmarkt van de hervormde gemeente Bruchem. Geen grote wandmeubels, computers en elektronische orgels. Wel bijv. meubels, kleding, werkende elektrische apparaten, laptops, platte schermen, witgoed, hobbyartikelen, serviesgoed, fietsen, speelgoed, boeken. Ophaalservice via Jan Huisman: 06-41705445 of Gerard den Otter: 06-15695428. www.rommelmarkt-bruchem.nl

Kerstmarkt Zuilichem
10:00-15:00, Zuilichem, gereformeerde kerk. Goede doelen met een kraam waar leuke of lekkere dingen te koop zijn. Ook kerstkaarten, boeken, brocante en tweedehands spullen. In de hal koffie/thee en iets lekkers, plus een Eettent met o.a. pannekoeken, soep, broodjes en worst. Om 11:30 uur optreden van Kinderkoor Eigenwijs en van 10:00 tot 11:30 en van 13:00 tot 14:30 uur inloopworkshops voor kinderen én volwassenen.

Sinter-Kerstconcert
19:30, Waardenburg, dorpshuis De Koeldert. Jaarlijkse kerstuitvoering van Fanfare Juliana Waardenburg, met een 'Sinterklaas tintje'. Kerstliederen van over de hele wereld zoals Jingle BellRock, Christmans Night, Lonley Christmas en nog veel meer. Ook de leerlingen laten horen wat ze geleerd hebben. Toegang gratis.

zondag 8 december

Excursie Kloosterwiel
10:00, Zaltbommel, Kloosterwiel (bruggetje aan de zuidkant). Met Natuurwacht Bommelerwaard 1,5 uur wandelen door dit gebied. Met aandacht voor de vogels, planten en paddenstoelen. Deelname is gratis, aanmelden niet nodig. Maar informatie bij Ton van Balken: acvanbalken@upcmail.nl www.natuurwachtbommelerwaard.nl

Viva la Musica
15:00-16:00, Zaltbommel, Het Anker. Gratis optreden door zanggroep (9 zangers) Viva La Musica o.l.v. Cobie de Vries. Afwisselend programma van (licht)klassieke muziek van o.a. Sibelius, Schubert, Mendelssohn, Vivaldi, Mozart, Brahms en populaire stukken. Vrijwillige bijdragen van bezoekers zijn voor activiteiten van de PKN gemeente gericht op 'Vluchtelingenhulp ver weg en dichtbij.'

Wereldlichtjesdag Zaltbommel
18:00, Zaltbommel, Begraafplaats Nieuwe Tijningen. Wereldwijd kaarsjes aansteken om overleden kinderen te herdenken. Met muziek, mooie teksten en heel veel brandende kaarsen. Thema: 'Vroeger, nu en later'. Vanaf 18:00 uur ontvangst, om 19:00 uur aansteken kaarsen en voorlezen namen van de kinderen, vanaf 19:30 uur gelegenheid tot napraten. Ivm. met voorlezen van de namen en de aanschaf van warme dranken graag aanmelden via: www.wereldlichtjesdagzaltbommel.nl

Wereldlichtjesdag Kerkdriel
19:00, Kerkdriel, Sint Martinuskerk. Georganiseerd door KPN, katholieke parochie en uitvaart Termonde. Kaarsje branden voor overleden kinderen, muziek, troostende woorden en gedichten. Wie dat wil, kan de naam van het overleden kind doorgeven, zodat deze genoemd wordt tijdens de bijeenkomst. Dat kan via: marliesgrandia@live.nl of bij binnenkomst in de kerk. Een foto plaatsen in het grote hart van kaarsjes, dat opgesteld staat in de kerk, kan ook. Na afloop is iedereen welkom in de aula van uitvaartverzorging Termonde, waar een wensboom staat en gratis koffie klaar staat.

maandag 9 december

Contactmiddag Opijnen
14:30-16:30, Opijnen, hervormd centrum Maranatha. Met Rien Wijtmans uit Tuil genieten van Kerstliederen met beeld en geluid en ondertiteling, zodat iedereen mee kan zingen. Ds. van IJsseldijk opent de middag, er wordt een Kerstverhaal verteld en een gedicht voorgelezen. Wim zorgt voor koffie en thee met iets lekkers erbij. Iedereen is welkom.

Creatief bij JOOP
19:30-22:00, Gameren, JOOP. Creatieve avond. Deelname kost 1 euro incl. materiaal, koffie en thee.

dinsdag 10 december

Kerstdiner SWOBKD
17:00, Gameren, 't Slot. Kerstdiner van Stichting Welzijn Ouderen Bruchem Kerkwijk Delwijnen. Ontvangst met een drankje. Daarna soep, warm en koud buffet met vis- en vleesgerechten en garnituur, nagerechtenbuffet. Bij het buffet wordt witte en rode wijn geserveerd, vruchtensappen en water. Rond 20:15 uur koffie. Deelname kost 22,50 euro. Aanmelden kan bij Cees Bongenaar: cees@bongenaar.nl Voor vervoer: Bas Crielaard: 0418-6425554.

Inzameling Voedselbank
18:00-18:45, Hedel, gebouw Rehoboth. De Vrouwenvereniging van de hervormde gemeente zamelt voedsel in voor de Voedselbank. Er is behoefte aan houdbare producten zoals koffie, zwarte en groene thee, zilvervliesrijst, volkoren pasta, conserven, zonnebloemolie, jam, houdbare melk, havermout, appelstroop etc.

Wensboom bij Termonde
19:00-21:00, Kerkdriel, uitvaartcentrum Termonde. Voor de tweede keer een wensboom bij Termonde. Iedereen kan hier een wensbal (verkrijgbaar bij het centrum) met een persoonlijke wens in hangen. Voor iedereen staat een kopje koffie klaar. Een klein beetje troost en laten weten dat wij onze dierbaren niet vergeten.

La Harpe in De Leyenstein
19:00-22:00, Kerkdriel, De Leyenstein. Fanfare La Harpe uit Velddriel o.l.v. Jurgen van Nijnatten speelt van pop- tot musicalmuziek en van marsmuziek tot moderne eigentijdse arrangementen. De fanfare bestaat uit ongeveer veertig leden variërend in de leeftijd van 8 tot 72 jaar. Entree: 6 euro incl. koffie/thee.

Informatieavond Broodfonds
19:30, Zaltbommel, In de Roos (Markt 10). Het Broodfonds start een groep in Zaltbommel. In zo'n collectief spreken zelfstandigen af om elkaar te steunen bij ziekte. Belangstellenden wordt gevraagd zich vooraf aan te melden via de website. Daar staat ook een kort filmpje met uitleg. www.broodfonds.nl

Cinemaarten
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. 'Official Secrets' van Gavin Hood. Katherine Gun is vertaalster voor de Britse overheid. Op een dag in 2003 in de aanloop naar de oorlog in Irak, ontvangt ze een memo van de NSA met een schokkende instructie. De Verengde Staten roepen de hulp in van Groot-Brittannië bij het bespioneren van leden van de VN-Veiligheidsraad en het verzamelen van compromitterende informatie waarmee de kunnen worden gechanteerd om te stemmen vóór een invasie in Irak. Gechoqueerd lekt Catherine de memo naar journalist Martin Bright. 'Official Secrets' laat vooral de moeilijke weg zien van een klokkenluider. Het innerlijke gevecht om loyaliteit en rechtvaardigheid.

woensdag 11 december

Repair Café
14:00-16:30, Ammerzoden, Het Zonnelied. Kapotte spullen laten repareren of herstellen. Klein elektra, kleding, speelgoed, fietsen, meubeltjes, computers.

Opening Groene Huis
15:00-17:30, Zaltbommel, Groene Huis (Hogeweg 11). Opening van het Groene Huis, waar kleinschalige (startende) ondernemers en zelfstandige professionals met een duurzame 'state of mind' kunnen werken. Aanmelden liefst voor 4 december via nvandishoeck@zaltbommel.nl www.hetgroenehuis.net

Lezing Blokkade Zaltbommel
19:30, Zaltbommel, De Grote Aak. Kunsthistorica Marjan Witteveen geeft lezing over de Blokkade van Zaltbommel in 1574 tijdens de 80-jarige oorlog. Aan de hand van een schilderij uit het Stadskasteel en een dagboek uit deze periode. Hoe zag de oorlog er uit en wat laat het schilderij zien. Dankzij minutieuze foto's van Sherry van der Velden is het verhaal zichtbaar. Georganiseerd door Historische Kring Bommelerwaard. Toegang gratis.

donderdag 12 december

'Van Gogh's intimi'
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Kunstlezing door Lisette le Blanc. N.a.v. de tentoonstelling 'Van Goghs Intimi' in het Noord Brabants Museum (te zien tot 12 januari). Een kijk op de personen, die een grote rol speelden in het leven en werk van Vincent van Gogh. Zoals zijn vriendschappen met kunstenaars als Paul Gauguin, Anton Mauve en Paul Signac. Entree: 12,50 euro. Reserveren is gewenst en kan via: www.stroomhuisneerijnen.nl

Boekpresentatie Ellen van Herk
14:00-15:00, Zaltbommel, bibliotheek. Schrijfster Ellen van Herk uit Velddriel presenteert haar zesde boek. Ze heeft samen met haar man in 2014 een vakantiehuis gekocht in Portugal. Haar romans spelen zich af in dat schitterende land. Aanmelden is niet nodig, toegang gratis.

Alzheimer Café
19:00-21:30, Ammerzoden, partycentrum De Weesboom. Pythia Winia speelt het theaterstuk 'Zorgeloos'. Als Tiny Sorgdrager geeft ze de lezing 'Wie zorgt er voor de mantelzorger?' Als ervaringsdeskundige en sinds kort als ambassadeur van het steunpunt mantelzorg in haar omgeving weet zij als geen ander waar ze over spreekt. Vol goede moed start ze haar lezing, maar....wordt gaandeweg letterlijk en figuurlijk gestoord.Het pleidooi dat Tiny houdt, wordt haar eigen valkuil. De voorstelling is humoristisch, herkenbaar en soms confronterend. Verantwoordelijkheidsgevoel, liefde, onmacht, onbegrip en onwil om het zorgen op te geven, het komt allemaal aan de orde. Toegang gratis, iedereen is welkom.

Vreemde Vogels?
20:00-21:15, Zaltbommel, bibliotheek. Gratis vertelvoorstelling met waargebeurde verhalen van vluchtelingen. Gespeeld door vertelambassadeurs Mia Verbeelen en Pauline Seebregts. Aangrijpende voorstelling waarin de verhalen verbeeld en voelbaar worden. De twee professionele vertellers geven stem aan de vluchtverhalen van enkele gezinnen met kinderen, die nu inwoners zijn van het Rivierengebied. Maar ook de kritische stem van 'De Nederlander' weerklinkt. Reserveren kan via: www.servicepuntamateurkunst.info

vrijdag 13 december

ABBA Tribute in Gambora
20:30, Gameren, Gambora. Door de Nederlandse en buitenlandse pers uitgeroepen tot één van de beste ABBA Tribute bands ter wereld. Live muziek, een avond nostalgie en gezellige muziek voor jong en oud. www.abba-tribute.nl

zaterdag 14 december

Spullen rommelmarkt
9:30-11:30, Zuilichem, HHG Uilkerweg 21b. Inleveren van spullen voor de jaarlijkse rommelmarkt. Denk aan boeken, christelijke cd's, kinderkleding, servies, kleine meubels, speelgoed, knuffels, elektrische apparaten, antiek en nog veel meer.

Meer op: www.hetkontakt.nl