• Op deze plek zijn kleine huizen gepland, maar Natuurwacht Bommelerwaard wil graag dat het groen blijft.
• Op deze plek zijn kleine huizen gepland, maar Natuurwacht Bommelerwaard wil graag dat het groen blijft. Foto: Janneke Boogaard

Gemeenteraad vol vragen over alternatief plan Beersteeg-West

Wie gaat de tiny houses bouwen?

zaltbommel • Op het westelijke deel van nieuwbouwplan Beersteeg zouden onder andere kunstenaarswoningen komen, maar dat plan bleek lastig uitvoerbaar. Toen een initiatiefnemer de gemeente benaderde om op die grond goedkope huizen voor één of twee personen te bouwen - onder meer voor zijn eigen kinderen -, zag het college daar wel wat in. Er is plek voor tien tot vijftien van deze 'tiny houses'.

De gemeenteraad gaat waarschijnlijk instemmen met de wijziging en de daarvoor benodigde 30.000 euro, maar had donderdag tijdens de carrouselvergadering nog wel veel vragen. Frits van der Schans (PvdA/GroenLinks) zit het niet lekker dat de gemeente met een willekeurige initiatiefnemer in zee wil gaan. "Krijgt hij deze kans omdat hij toevallig vooraan stond bij de gemeente? Zo'n plan moet wel in alle openbaarheid gemaakt worden en voor iedereen toegankelijk zijn."

Volgens wethouder Gijs van Leeuwen krijgen ook anderen de ruimte om op deze locatie aan de gang te gaan.

Diverse partijen vroegen wat het college verstaat onder het gehanteerde begrip 'kleine huizen', wat niet per se hetzelfde is als 'tiny houses'. Volgens Van Leeuwen is de invulling nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk worden er kavels verkocht waar mensen zelf hun huis(je) op kunnen zetten. In elk geval gaat het om de prijsklasse van 'tiny houses': als het even kan rond de 100.000 euro en zeker niet duurder dan 150.000 euro.

Voorzitter Harry Kolman van Natuurwacht Bommelerwaard pleitte er als meespreker voor om de aangewezen locatie helemaal niet te bebouwen. "Dit lijkt nu misschien een rommelig stukje groen, maar dat biedt juist schuil- en nestelmogelijkheden voor dieren. Het is bovendien een verbindingszone tussen de Gamerensche Waarden en de Stadswallen."

Kolman had een alternatief: "Bouw de kleine huizen aan de overkant van de dijk in de Buitenstad. Dan ben je daar ook meteen van het elitaire imago af."

Er is waarschijnlijk weinig politieke steun om de huidige ponywei met schuurtje te behouden, maar op verzoek van Hein de Kort (CDA) wordt wel bekeken of 'natuurvriendelijk bouwen' als uitgangspunt meegenomen kan worden.

De Natuurwacht is bovendien niet blij met de geplande 'overloopparkeerplaats' langs de dijk en vindt daarin een medestander in het bestuur van stichting Hospice De Samariataan. D66 en PvdA/GroenLinks delen het standpunt dat de ingetekende parkeerruimte voor hoog water en evenementen wel erg groot is. Zij vinden het vooral jammer dat er dan veel van het huidige groen moet worden opgeofferd. Wethouder Gijs van Leeuwen nuanceerde het beeld: "Er is een groot gebied ingetekend op de kaart als zoekgebied, niet dat hele gebied wordt parkeerplaats. En we kunnen het best groen inrichten." Het extra parkeerterrein wordt wel verhard en er komt een hek omheen, dat alleen open gaat als de extra ruimte nodig is.


Janneke Boogaard