donderdag 28 november

Wandelen met JOOP
9:30, Gameren, JOOP. Samen wandelen en na afloop koffie.

Koffie bij JOOP
10:00-11:30, Gameren, JOOP. Voor alle inwoners van het dorp. Koffie en thee kosten 1 euro, iets lekkers erbij ook 1 euro.

Expositie 'Food'
12:00-16:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Het Mozaïekgilde is een vereniging van kunstenaars uit heel Nederland. Alle leden zijn professionals. Ze maken vrij werk en opdrachten met mozaïek. Het gilde toont in Het Stroomhuis de al eeuwen oude traditie van mozaïek. Van oude Romeinse badhuizen en villa's, die ook in de Betuwe stonden, tot de absis van oude kerken. Ook nu is die werkwijze nog volop in beweging en door en door eigentijds. Mozaïek biedt enorm diverse mogelijkheden van vorm en expressie. Mozaïek is de techniek van weerbarstige materialen en veel arbeid. Slow arbeid in een tijd van snelle indrukken. Maar ook weerbaar, slijtvast. Het kan zowel binnen als buiten toegepast worden. De volgende personen zijn lid van het gilde: Mariëlle Baets, Monique Boncz, Henny Borra, Elsbeth Fokker, Jeanine Gerlofsma, Ted Moelker, Peter van Toorn Vrijthof, Jeannette van Wezenberg, Nanne Wilders en Antien Zuidberg. De expositie is te zien tot en met zondag 22 december. De openingstijden zijn van donderdag t/m zondag van 12:00 tot 16:00 uur.

Sint bij SSH
14:00, Hedel, Gelre's End. Jaarlijkse Sinterklaasviering van Stichting Senioren Hedel. Na het bezoek van Sinterklaas volgt een quiz over het heden en verleden van Hedel.

Meditatieve Dans
20:00-21:30, Hurwenen, 't Hurns Kerkje. Bewegen op allerlei soorten muziek met eenvoudige passen. Danservaring is niet nodig. Na afloop thee. Deelname kost 10 euro. Aanmelden kan via: 06-12549287 of info@dansvannans.nl www.dansvannans.nl

vrijdag 29 november

Start jongerenadviesraad
16:00, Geldermalsen, gemeenteraad. Startbijeenkomst voor inwoners van West Betuwe tussen 12 en 18 jaar die hun mening willen geven over onderwerpen die jongeren aangaan, en creatief zijn bij het bedenken van oplossingen. Aanmelden kan door naam, leeftijd en telefoonnummer te mailen naar José van Kooten: jose.van.kooten@westbetuwe.nl.

'Sint Pannekoek'
17:00-18:00, Kerkdriel, De Leyenstein. Pannenkoeken eten. 2 euro per stuk. N.a.v. het verhaal van Jan, Jans & de Kinderen. Catootje heeft geen zin in bootjes, ze wil pannenkoeken. Goh, zegt opa, welke datum is het vandaag? 29 november, zegt Jans. 'Dan is het vandaag Sint Pannekoek, een oude Rotterdamse traditie'. Lunchen in De Leyenstein kan ook: van 12:00 tot 13:15 uur.

Ledenvergadering HRC'14
20:00, Hurwenen, kantine HRC'14. Algemene Ledenvergadering van HRC'14. Ook ouders van de jeugdleden zijn welkom.

Mark van de Veerdonk
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. Verbale slapstick vol mallotige meningen, onzinnige omdraaiingen en slimme schijnbewegingen door cabaretier Mark van de Veerdonk. Een ware flipperkast vol stuiterende grappen. In 'Geen Viking' doet de Brabander verslag van een bizar incident uit zijn persoonlijke leven, waar hij misschien niet sterker, maar wel veel joliger uit is gekomen. Entree: 18,50 euro. www.de-poorterij.nl

zaterdag 30 november

Themadag Bloembollen
9:30-14:30, Zaltbommel, Bommels Buiten. Toelichting door Carien van Boxtel, daarna bloembollen planten en lichte klusjes doen op Bommels Buiten. Pauze met koffie en taart. Alle vrijwilligers krijgen een heerlijke lunch aangeboden van het Bommels Bakhuys. Aanmelden om te helpen kan via: info@carienvanboxtel.com of 06-24686111.

Verkoopdag De Harmonika
10:00-14:00, Zaltbommel, Dagcentrum De Harmonika. Verkoop van ambachtelijk gemaakte appeltaarten, sfeerhuisjes, wenskaarten, kraamcadeautjes, appelkoeken, houtproducten, schilderijen, kerstdecoraties, cakes, glas in lood, sieraden en meer. De tweedehands kledingwinkel is voor de laatste keer geopend. Er is koffie, thee, chocolademelk en erwtensoep verkrijgbaar.

Grote Sint Show
10:30 én 13:15 én 16:00, Zaltbommel, De Poorterij. De Grote Sint Show 2019 met via de live videoverbinding YouTube Party Piet Pablo en Love Piet. Samen met de kinderen in de zaal zingen ze de grootste hits zoals 'De Pieten Sinterklaas Move', 'Pietenliefde' en 'Pieten Style'. Groot feest in de Poorterij en na afloop een meet & greet voor échte handtekeningen en een mooie foto. Entree: 17,75 euro.

Soep eten
12:00-13:00, Zaltbommel, Pand 9. Samen soep eten voor 1,00 euro per kom; er is keuze uit een vegetarische soep en één met ballen. Vooraf aanmelden is niet nodig. Organisatie: Buurtzorg en Protestantse Gemeente Zaltbommel.

Hoog bezoek bij De Beestenboel
13:00-16:00, Zaltbommel, kinderboerderij De Beestenboel. Het paard van Sinterklaas komt op bezoek. Kinderen mogen even op zijn rug zitten en een wortel of appel voor hem meenemen. De Huispietjes hebben pepernoten en warme chocolademelk. Toegang gratis.

Wijnproefmiddag
13:00-17:00, Hurwenen, Wijndomein Oude Waalstroom. Vrijblijvend kennismaken met de wijnen van de Oude Waalstroom. De winkel is open en de winterse wijngaard is te bezichtigen via de struinroute. Toegang gratis. www.wijndomeinoudewaalstroom.nl

Feest bij Kringloop
14:30, Zaltbommel, Pand 9. Jaarlijkse uitreiking van 10.000 euro aan tien goede doelen. Met hapjes en drankjes én optreden van De Boemeltjes uit Tiel. Ook staat er een Kunstkerstbomenbos.

Muziekquiz in 't CAF
20:30, Bruchem, 't CAF. De winnaars van de vorige muziekquiz zijn de makers van deze gezellige quiz. Vele muziekfragmenten, waarvan de deelnemers titel en artiest moeten raden. Teams van max. 6 personen kunnen zich aanmelden aan de bar. Deelname kost 7,50 euro per team.

Meezingavond Gère Weg
20:30, Velddriel, Dierensportcentrum 't Laar, Laarstraat 6. Meezingen met Smartlappenkoor Gère Weg en het Waardenburgs Visserskoor. Een leuke avond voor iedereen die het Nederlandstalige lied een warm hart toedraag en graag van zich laat horen. Toegang gratis.

zondag 1 december

Adventsviering in Hedel
9:30, Hedel, De Pollenhof. Na drie jaar weer een Adventsviering op zondag in Hedel, niet in de kerk, maar op rk basisschool De Pollenhof. Eucharistieviering voor alle leeftijden. M.m.v. het Jeugdkoor uit Velddriel. Speciale kinderwoorddienst met Adventsknutsel voor kinderen. Voorganger is pastoor Roland Putman. M.m.v. familiepastor Danny Hakvoort. Na afloop koffie of limonade.

Kunstrondje Zaltbommel
13:00-17:00, Zaltbommel, binnenstad. Elke 1e zondag van de maand zetten ateliers, galeries en het museum in de binnenstad van Zaltbommel hun deuren open. Folders zijn verkrijgbaar bij de deelnemers en bij TRIP op de Markt.

Wereldse Klanken
15:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Concert door de vierkoppige band Arrayán met Nederlandse en Zuid-Amerikaanse musici. Volksmuziek uit Venezuela, Paraguay, Argentinië en Chili. Met Venezolaanse harp, gitaar, cimbaal, quatro, verschillende fluiten en percussie-instrumenten. Met prachtige zang van zanger-gitarist Rodrigo Cortés en swingende harpmuziek van harpiste Ineke Herstel. Entree: 15 euro incl. glas wijn of sap in de pauze. Reserveren via: www.stroomhuisneerijnen.nl

Daria van den Bercken
16:00, Zaltbommel, Gasthuiskapel. Daria van den Bercken is even bescheiden als onconventioneel en ambitieus. Ze wil getriggerd worden door muziek die haar hart raak en creëert haar eigen concerten en projecten. Zo speelde ze Händel met haar vleugel hangend aan een hijskraan of rijdend op een bakfiets. In de Gasthuiskapel bespeelt ze beide vleugels. Het programma bestaat uit werken van Scarlatti, Beethoven en Tschaikovsky. Entree: 20 euro (jeugd tot 18 jaar gratis toegang). Informatie en/of reserveren via engelenbak@gmail.com www.engelenbakzaltbommel.nl

maandag 2 december

Creatief bij JOOP
19:30-22:00, Gameren, JOOP. Creatieve avond. Deelname kost 1 euro incl. materiaal, koffie en thee.

dinsdag 3 december

Marjo Dames in Zuilichem
14:30-16:15, Zuilichem, dorpshuis Den Ham. Marjo Dames is verhalenvertelster met boeiende verhalen voor oud en nog ouder. En om de sfeer er helemaal in te krijgen, zingt ze en begeleidt ze zichzelf op de accordeon. Toegang gratis. Meer informatie: buurtcultuurcoach@welzijnbommelerwaard.nl

Cinemaarten
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. 'And then we Danced' van Levan Akin. Over de danscultuur in Georgië, waar dans mannelijk, ingetogen en krachtig is. Homoseksualiteit is in dat land nog een groot taboe. De choreograaf van deze prachtige film, wilde niet op de aftiteling, bang om zijn baan te verliezen. Zijn gelijk werd bewezen, want er braken rellen uit toen de film in Tiblisi in première ging.

donderdag 5 december

Wandelen en koffie bij JOOP
9:30-11:30, Gameren, JOOP. Om 9:30 vertrekt de wekelijkse wandelgroep. Vanaf 10:00 uur koffie (1 euro) en iets lekkers (1 euro).

vrijdag 6 december

CDA-avond cultuur
20:30-22:00, Zaltbommel, Sint-Maartenskerk. CDA Zaltbommel denkt met inwoners na over cultuur, onder leiding van Lenny Geluk-Poortvliet, woordvoerder van cultuur voor het CDA in de Tweede Kamer. Koffie en thee vanaf 20:15 uur. Aanmelden: secretaris@cdazaltbommel.nl

zaterdag 7 december

Kerstmarkt Zuilichem
10:00-15:00, Zuilichem, gereformeerde kerk. Goede doelen met een kraam waar leuke of lekkere dingen te koop zijn. Ook kerstkaarten, boeken, brocante en tweedehands spullen. In de hal koffie/thee en iets lekkers, plus een Eettent met o.a. pannekoeken, soep, broodjes en worst. Om 11:30 uur optreden van Kinderkoor Eigenwijs en van 10:00 tot 11:30 en van 13:00 tot 14:30 uur inloopworkshops voor kinderen én volwassenen.

zondag 8 december

Viva la Musica
15:00-16:00, Zaltbommel, Het Anker. Gratis optreden door zanggroep (9 zangers) Viva La Musica o.l.v. Cobie de Vries. Afwisselend programma van (licht)klassieke muziek van o.a. Sibelius, Schubert, Mendelssohn, Vivaldi, Mozart, Brahms en populaire stukken. Vrijwillige bijdragen van bezoekers zijn voor activiteiten van de PKN gemeente gericht op 'Vluchtelingenhulp ver weg en dichtbij.'

Wereldlichtjesdag
18:00, Zaltbommel, Begraafplaats Nieuwe Tijningen. Wereldwijd kaarsjes aansteken om overleden kinderen te herdenken. Met muziek, mooie teksten en heel veel brandende kaarsen. Thema: 'Vroeger, nu en later'. Vanaf 18:00 uur ontvangst, om 19:00 uur aansteken kaarsen en voorlezen namen van de kinderen, vanaf 19:30 uur gelegenheid tot napraten. Ivm. met voorlezen van de namen en de aanschaf van warme dranken graag aanmelden via: www.wereldlichtjesdagzaltbommel.nl

maandag 9 december

Creatief bij JOOP
19:30-22:00, Gameren, JOOP. Creatieve avond. Deelname kost 1 euro incl. materiaal, koffie en thee.

dinsdag 10 december

Kerstdiner SWOBKD
17:00, Gameren, 't Slot. Kerstdiner van Stichting Welzijn Ouderen Bruchem Kerkwijk Delwijnen. Ontvangst met een drankje. Daarna soep, warm en koud buffet met vis- en vleesgerechten en garnituur, nagerechtenbuffet. Bij het buffet wordt witte en rode wijn geserveerd, vruchtensappen en water. Rond 20:15 uur koffie. Deelname kost 22,50 euro. Aanmelden kan bij Cees Bongenaar: cees@bongenaar.nl Voor vervoer: Bas Crielaard: 0418-6425554.

Op 11 december en 18 december besteedt Het Kontakt extra aandacht aan Kerstactiviteiten. Meld uw activiteiten via de website of door een mailtje te sturen.