• Vlnr. Servaas en Plony Stoop en wethouder Van Maanen.
• Vlnr. Servaas en Plony Stoop en wethouder Van Maanen. Foto: Dick Aanen

West Betuwe heeft een burgemeester

west betuwe • Servaas Stoop is vrijdagmiddag in het gemeentehuis in Geldermalsen geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van de gemeente West Betuwe. Hij legde de eed af ten overstaan van de Gelderse Commissaris van de Koning John Berends.

De eerste kroonbenoemde burgemeester van de Betuwse fusiegemeente kreeg de ambtsketen overhandigd door Ton van Maanen, als waarnemend voorzitter van de gemeenteraad. Stoop werd verder welkom geheten door collega-burgemeesters Vincent van Neerbos van West Maas en Waal en Hans Beenakker van Tiel.

Stoop kwam in zijn installatietoespraak uitgebreid terug op de woorden 'gezaghebbend verleider' in de profielschets van de gemeenteraad. Die twee woorden prikkelden hem uiteindelijk om te solliciteren naar de functie. 'Ik voel de dure plicht om in mijn handelen te laten blijken dat ik dicht in de buurt wil komen, opdat anderen kunnen zeggen dat er een goede match is." Het is volgens Stoop ook wenselijk dat de gemeente een gezaghebbend verleider zal blijken te zijn voor haar inwoner, bedrijven en instellingen, verenigingen, sportclubs en samenwerkingspartners binnen en buiten de regio.

De gemeenteraden van Lingewaal, Geldermalsen en Neerijnen hebben volgens Stoop nooit beoogd dat fusiegemeente West Betuwe meer van hetzelfde zou moeten worden. "Integendeel. Het doel is geweest om met de nieuwe gemeente beter te kunnen inspelen op veranderingen in de samenleving en de bestuurlijke omgeving en op de wens van behoud en versterking van de leefbaarheid in de dorpen."