• De naam werd woensdag onthuld in bijzijn van de bewoners.
• De naam werd woensdag onthuld in bijzijn van de bewoners. Foto: Woonlinie

Mooi wonen in 'Bij Gisbert'

zaltbommel • Het nieuwe appartementencomplex aan de Gisbert Schairtweg, Aaktstraat en Prins van Oranjestraat heeft een naam: 'Bij Gisbert'.

Het complex bestaat uit 27 sociale huurwoningen, die inmiddels allemaal bewoond zijn. De naam 'Bij Gisbert' en de gekozen architectuur zijn een ode aan bouwmeester Gsibert Schairt van Bommel. Zowel de naam als de architectuur doen denken aan de grote laatgotische bouwmeester uit Zaltbommel, die leefde van 1370 tot 1452. 'Bij Gisbert' is ontworpen door Attika Architekten samen met architectenbureau Mulleners en Mulleners. In het poortgebouw aan de Gisbert Schairtweg zijn gotische geometrische motieven van het werk van Gisbert Schairt te zien. En de bouwwijze bestaat, net als destijds, voor een groot deel uit het samenstellen van elders gemaakte elementen. De stalen onderdelen in de gevel vervullen zowel een functionele als decoratieve rol.

Wat de architecten verder opviel was dat toen ze de gotische geometrische motieven bestudeerden, dat er een grote verwantschap was met motieven uit de islamitische architectuur. Ideeën uit de bouwkunst in het Nabije Oosten en Midden Oosten werden in de middeleeuwen meegenomen naar Europa. "In de bouw is dit positieve effect van de mix tussen de diverse culturen in de Bommelse samenleving tot uitdrukking gebracht. Een ander prachtig detail dat we verwerkt hebben is de 'S' in het ronde venster boven de poort. Deze 'S' verwijst naar de 'S' van Schairt en de prachtige ronde ramen zijn de zogenaamde 'visblaasramen en Ying-yangramen' van de Sint-Maartenstoren."