• Met het reddingsplan van de gemeente, kan De Poorterij blijven bestaan.
• Met het reddingsplan van de gemeente, kan De Poorterij blijven bestaan. archieffoto: Janneke Boogaard

'De Poorterij is veel meer dan alleen theater'

Stichting gaat De Poorterij exploiteren

zaltbommel • Stichting Podiumkunst gaat, als de gemeenteraad ermee instemt, de exploitatie van De Poorterij en de Sint-Maartenskerk overnemen.

"De stichting begint met een financieel schone lei", belooft wethouder Willem Posthouwer. Dat is de uitkomst van een reddingsplan dat is opgesteld door de stichting, de gemeente en NV De Poorterij. In september werd bekend dat CMN Groep ophield met de exploitatie van De Poorterij. De eigenaar van het gebouw (NV De Poorterij) en de gemeente hebben toen alles op alles gezet om het pand open te houden en de activiteiten door te laten blijven gaan. Stichting Podiumkunst was tot nu toe verantwoordelijk voor de programmering van de voorstellingen. De programmering werd uitgevoerd door de inmiddels failliete exploitant CMN Groep.

"De Poorterij is veel meer dan alleen een theater", aldus Posthouwer. "Het heeft bijvoorbeeld een belangrijke buurthuisfunctie. Denk bijvoorbeeld aan de intensieve samenwerking met scholen, de Sint-Maartenskerk en talloze huurders zoals Buurtzorg, taalscholen en huiswerkbegeleiding. Het reddingsplan maakt het mogelijk dat er ook de komende jaren een gemeenschapshuis in de binnenstad aanwezig blijft."

In de nieuwe constructie krijgt het bestuur van Stichting Podiumkunst het voor het zeggen in de Poorterij. De stichting krijgt overigens ook een nieuwe naam: Stichting Sociaal Cultureel Centrum De Poorterij, kortweg: Stichting De Poorterij. Onder deze nieuwe naam blijft de stichting de programmering van het theater op zich nemen, maar ook de totale exploitatie van het pand. Het personeel blijft grotendeels behouden. Wel worden een 'programmadirecteur' en een financiële man of vrouw in dienst genomen. Voor de brasserie wordt een andere oplossing gezocht. Volgens Posthouwer is het de bedoeling dat daar een commerciële exploitant in komt. "Die horeca-exploitant moet huur gaan betalen aan de NV Poorterij", licht Posthouwer toe. "Ook zal de nieuwe horeca-exploitant de bar in de foyer van het theater gaan beheren. Een deel van de opbrengsten is voor de Stichting De Poorterij."

De gemeente Zaltbommel blijft nauw betrokken bij zowel het bestuur van de nieuwe stichting als bij de NV. "De gemeente adviseert beide besturen", aldus de gemeente. "De risico's, die aanwezig waren in de oude structuur, worden op deze manier kleiner." Volgens Posthouwer ligt er een 'stevige exploitatiebegroting'. "Ik heb er een heel comfortabel gevoel bij."

De gemeente gaat overigens nog wel de portemonnee trekken voor de Poorterij. Zo is er in totaal een bedrag van 190.000 euro nodig voor het reddingsplan. Ook verstrekt de gemeente een lening van 75.000 euro aan de NV Poorterij. De afgelopen maanden is er ook al het nodige geld door de gemeente uitgegeven, bijvoorbeeld om de lonen van medewerkers en facturen van artiesten te betalen. Als de gemeenteraad met de plannen instemt, gaat de gemeente door met de jaarlijkse subsidie voor De Poorterij van 150.000 euro. Daarbovenop komt 43.000 euro. Dat komt onder andere door indexatie en omdat de NV Poorterij in de toekomst minder erfpachtcanon hoeft te betalen aan de gemeente.

Het reddingsplan komt op donderdag 28 november (om 19:00 uur) aan de orde in de carrouselvergadering. Daarna moet de gemeenteraad er op 12 december over beslissen.

Britta Alink