Afbeelding
Foto: Janneke Boogaard

'Paddenstoelenbuurt' krijgt 162 woningen

kerkdriel • Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat. Dat geldt zeker voor de nieuwe woonwijk 'Paddenstoelenbuurt' in Kerkdriel-Noord, grenzend aan de Kersenbuurt.

Het plan, dat voorheen 'Perenbuurt' heette, zat volgens wethouder Peter de Vries sinds 2010 'muurvast'. Dat had volgens hem met de 'marktomstandigheden' te maken en met een aantal procedures bij de Raad van State. "Maasdriel heeft destijds prioriteit gegeven aan de Kersenbuurt en die is nu nagenoeg klaar", aldus De Vries.

Het huidige college had volgens De Vries te maken met 'giga-tekorten' op de exploitatie van de grond van de nieuwe wijk. Daar moet de commissie Ruimte zich volgende week woensdag 27 november over buigen. Maar nu ligt er volgens de wethouder wel een 'schitterend plan', waar hij heel trots op is. "We komen hiermee tegemoet aan de woningbehoefte in de gemeente Maasdriel", zegt hij.

In totaal komen er 162 nieuwe woningen in het gebied dat ligt tussen de Veersteeg, de Kloosterstraat, de Hoorzik en de grens met de Kersenbuurt. Er is ruimte voor 36 vrijstaande woningen, 36 twee-onder-een-kap woningen en 91 rijwoningen. In die laatste categorie vallen ook 27 sociale huurwoningen. Appartementen komen in het nieuwe plan niet voor. Volgens De Vries is er in Kerkdriel wel behoefte aan appartementen, vooral bij senioren. "Maar voor hen ligt de nieuwe woonwijk te ver bij de voorzieningen vandaan. We zijn dan ook volop bezig met het maken van plannen voor nieuwe appartementen in de buurt van het centrum", kondigt hij aan. In de eerste tekeningen is veel aandacht voor groen en water en er komen veel parkeerplaatsen: 2,3 per woning. De Vries is ook blij met de naam van de nieuwe woonwijk 'Paddenstoelenbuurt'. "Champignons vormen vanuit het verleden een enorme bron van inkomsten", licht hij toe. "Wij zijn trots op die achtergrond, trots op de champignonkwekers."

Als de commissie Ruimte woensdag akkoord gaat, kan de gemeenteraad het plan op 12 december groen licht geven. Daarna volgen de officiële bestemmingsplanprocedures.

Britta Alink