Afbeelding
Foto: 123RF

Lintje voor jonge helden in de Bommelerwaard

bommelerwaard • Ook kinderen en jongeren tot 21 jaar kunnen vanaf volgend jaar een 'lintje' krijgen in Zaltbommel en Maasdriel.

Voor volwassenen zijn er verschillende onderscheidingen in de Bommelerwaard. Voor een officiële koninklijke onderscheiding geldt een strenge selectie; lokale 'light varianten' zijn het ereburgerschap, de gemeentepenning en sinds afgelopen zomer het Bommelerwaards compliment.

Maar ook de jeugd van de Bommelerwaard zet zich soms bovengemiddeld in. Sommigen helpen ouderen of zieken, organiseren activiteiten in een wijk- of buurthuis of maken bijvoorbeeld moeilijke onderwerpen zoals pesten, alcoholgebruik of zinloos geweld bespreekbaar in hun omgeving.

De CDA-fracties van Zaltbommel en Maasdriel stelden begin dit jaar voor om voor deze kinderen en jongeren ook een blijk van waardering te bedenken. De colleges reageerden positief en hebben het idee verder uitgewerkt.

Inwoners tot 21 jaar, en jongeren in dezelfde leeftijdsklasse die niet in de Bommelerwaard wonen maar zich hier inzetten, kunnen nu in aanmerking komen voor de jeugdonderscheiding van de Bommelerwaard: het jeugdlintje. Kandidaten kunnen worden voorgedragen door bijvoorbeeld scholen, verenigingen, familie of vrienden. De voordrachten worden beoordeeld door burgemeester en wethouders van de desbetreffende gemeente.

Als het gaat om zorgen voor een zieke of iemand met een beperking, moet de jongere die hulp al minimaal een jaar bieden en moet de situatie nog zo zijn als het lintje wordt aangevraagd. Goede daden die in aanmerking komen voor een andere onderscheiding worden niet beloond met het gemeentelijke jeugdlintje. Prestaties tijdens sportwedstrijden evenmin.

De onderscheiding heeft de vorm van de kaart van de Bommelerwaard, met een bijpassend doosje en een oorkonde.

De Zaltbommelse gemeenteraad geeft naar verwachting in januari zijn fiat aan het jeugdlintje. In Maasdriel komt een soortgelijk voorstel op de agenda, maar wel met eigen voorwaarden.


Janneke Boogaard