Sint-Maarten

Mijn welgemeende complimenten voor de mensen die het Sint-Maartensfeest in Zaltbommel mogelijk maakten. Sinds jaren was ik er weer eens intensief bij betrokken. Al een week waren we bezig met het oefenen van de liedjes. Thuis, school en peuterspeelzaal lieten zich in deze ook niet onbetuigd: we stonden er niet alleen voor.
Die maandagmiddag werden de lampjes in orde gemaakt. Dat had nog wel wat voeten in de aarde want het warenhuis werkte niet echt mee. Wel met de levering maar niet met de kwaliteit. Die liet te wensen over. Opa kluste de boel tot licht. Daarna oefenden we met een aantal vaardigheden die in het hele leven van pas kunnen komen: op je beurt wachten, zingen, niet te gulzig kijken, kiezen en toch blijven zingen en uiteindelijk dankjewel zeggen.
Ons duo slaagde met glans voor dit theorie-examen. En bij de praktijk ging het niet minder. Daartoe stapten ze onbevangen en met een hart vol verwachting de kerk binnen. Daar kan menig gelovige nog een puntje aanzuigen. De Heilige van dienst werd door de oudste zachtjes begroet: Dag Sint-Maarten. Het paard maakte diepe indruk. Orgel, kerkklokken, open vuren en de donkere stad die licht was ook. Niet in de laatste plaats op mij. Ik weende als de deelnemers aan Beste Zangers. Alleen ik meende het wel.
Dankjewel!

Johan Cahuzak


College werkt parkeerplan uit

zaltbommel • De Zaltbommelse gemeenteraad keurde donderdag tien uitgangspunten vast voor parkeren in de binnenstad. Het college gaat met de punten aan de slag om de bestaande parkeerruimte te herverdelen. Fractie Melse, SP, CDA, D66 en PvdA/GroenLinks wilden een elfde uitgangspunt toevoegen: dat bezoekers van de Zaltbommelse binnenstad 'minimaal gehinderd' worden door autoverkeer. "Beleving is steeds belangrijker tijdens het winkelen", motiveerde Jaco Melse de wens om een elfde uitgangspunt toe te voegen aan de parkeernotitie die het college heeft gemaakt. In de praktijk zou dat kunnen betekenen dat er een autovrij voetgangersgebied komt, dat er parkeerplaatsen aan de Markt, de Waterstraat of de Gamerschestraat verdwijnen of een combinatie daarvan. De coalitiepartijen ZVV, VVD, ChristenUnie en SGP vinden het overbodig om dit onderwerp op te nemen in de uitgangspunten. Zij vinden dat het belang van voetgangers voldoende benoemd wordt en willen het college de ruimte geven om keuzes te maken in de verdere uitwerking. Verantwoordelijk wethouder Posthouwer is van mening dat het aantrekkelijker maken van het centrum voor bezoekers niet binnen de doelstellingen van het parkeerbeleid valt.