• Het plan gaat uit van maximaal vijftig woningen.
• Het plan gaat uit van maximaal vijftig woningen. Foto: aangeleverd

Minder groen en minder goedkoop dan wens klankbordgroep

Vijftig woningen erbij in Bruchem

bruchem • Het gaat om het stuk grond aan de Krangstraat, links van de woning Veldzicht. Nu is dat nog akkerland met oude schuren. Jaren geleden was het plan dat hier schildersbedrijf Wamazo en landbouwmechanisatiebedrijf Den Otter een nieuwe plek zouden krijgen. Daar werd een streep door gezet: zonde om van deze groene locatie aan de rand van het dorp een mini-bedrijventerrein te maken.

Woningstichting Waalwaardwonen, nu De Kernen, kocht de grond en in 2017 lag er een kader voor de ontwikkeling van de woningbouwlocatie. Een klankbordgroep kwam tot een plan met veertig huizen. Maar de projectontwikkelaar, die niet in de klankbordgroep zat, kon met het kader niet uit de voeten. Het was financieel niet haalbaar vanwege de toenemende eisen voor gasloos en energiezuinig bouwen. Vandaar dat er nu tien huizen meer komen. Afgelopen week is het actuele plan gepresenteerd op een informatieavond.

Voor Bruchem is het gunstig dat er meer huizen komen: volgens het woningbehoeftenonderzoek dat de gemeente Zaltbommel vorig jaar heeft laten uitvoeren, is er in het dorp de komende tien jaar behoefte aan 55 tot 90 extra woningen. "Behalve de Krangstraat zijn er niet veel locaties waar nieuw gebouwd kan worden", zegt wethouder Gijs van Leeuwen.

Omwonenden zijn mogelijk minder blij met het aangepaste plan, omdat de groenzone (een paarden- of schapenwei) achter het nieuwe wijkje kleiner wordt. Ook wordt het aandeel goedkope huizen kleiner. Er komen twaalf sociale huurwoningen, minstens vijf koopwoningen onder de 215.000 euro en nog vier tussen de 215.000 en 250.000 euro. Tussen de huizen in komt een speeltuintje.

De gemeenteraad stemt naar verwachting op 12 december over het stedenbouwkundig plan en de financiële afspraken met de ontwikkelaar. Van Wanrooij kan vervolgens een bestemmingsplan voorbereiden. Ook moeten er nog verschillende onderzoeken gedaan worden. Zo zitten er in de buurt van het bouwperceel steenuilen. Komend voorjaar wordt hun leefgebied geanalyseerd en dan kan worden bekeken of het groene gedeelte achter de geplande woningen voldoende is voor de uilen. Het kan zijn dat er op omliggende percelen extra maatregelen worden getroffen voor de steenuilen. Ook zit er mogelijk asbest in de grond en adviseert de gemeente een onderzoek te doen naar explosieven voordat de bouw gestart wordt. Op dit moment is de verwachting dat in 2022 de spa de grond in kan.


Janneke Boogaard