donderdag 14 november

Wandelen met JOOP
9:30, Gameren, JOOP. Samen wandelen en na afloop koffie.

Koffie bij JOOP
10:00-11:30, Gameren, JOOP. Voor alle inwoners van het dorp. Koffie en thee kosten 1 euro, iets lekkers erbij ook 1 euro.

De Edele Zangers
20:30-22:00, Zaltbommel, Steenweg 10. Zie kader bovenaan.

vrijdag 15 november

Overledenen herdenken
10:30, Rossum, De Vaste Burcht. Herdenken van de mensen die het afgelopen jaar overleden zijn. De bijeenkomst heeft een oecumenisch karakter. M.m.v. ds. Lia Davidse en pastor Bertus Bus.

De Edele Zangers
14:00-22:00, Zaltbommel, Steenweg 10. Zie kader bovenaan

Tentoonstelling Aalst
14:00-22:00, Aalst, dorpshuis 't Gement. Zie kader bovenaan.
www.vierheerlijkheden.nl

Emmy de Vrieze
16:00, Zaltbommel, Achter de Rode Deur. Boekpresentatie 'Leiderschap: Ontspannen Presenteren. Door Emmy de Vrieze.
www.emmydevrieze.nl

Wintermarkt
16:00, Waardenburg, Industrieweg 9. Gezellige wintermarkt van de HHG Haaften/ Waardenburg te bezoeken, tot 20:00 uur aan de Industrieweg 9. Er zijn weer veel producten/ etenswaren te koop, te denken valt aan appelkoeken, oliebollen, vlaaien, tweedehands en nieuwe boeken, sokken, exclusieve sieraden, shawls, baretten, hoeden en nog veel meer. Voor de kinderen is er een knutselhoek, grabbelton, speelgoed en snoep.

Gitarist in Het Stroomhuis
20:00-22:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. In de serie RegioGOED. Gitarist Rembrandt Gerlach typeert zijn composities als speel-, zing-, zeg- en rap-poëzie, Sfeervol, eigenwijs, eigentijds, Flamenco en Zuid-Amerikaans. Volks en popmuziek. Entree: 15 euro, reserveren gewenst. www.stroomhuisneerijnen.nl

Leonie Meijer
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. Bijna tien jaar na haar doorbraak bij het grote publiek gaat zangeres Leonie Meijer in haar inmiddels al weer vierde theaterprogramma 'Perfect Solitude' met fantastisch en nieuw materiaal in op de kracht en schoonheid van alleen zijn. Entree: 19,50 euro.

zaterdag 16 november

Wintermarkt Brakel
9:30-15:00, Brakel, Hoveniersbedrijf De Plataan. diverse kramen met o.a. fruit, planten, tweedehands boeken en kinderkleding, speelgoed, decoraties enz. Koffie en snackhoek. De opbrengst is voor de HHG Zuilichem.

De Edele Zangers
10:00-16:00, Zaltbommel, Steenweg 10. Zie kader bovenaan.

Tentoonstelling Aalst
10:00-22:00, Aalst, dorpshuis 't Gement. Zie kader bovenaan,

Stoere Struintocht
14:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Met de hele familie samen met de gids van Staatsbosbeheer struinen door het Munnikenland. Rond Slot Loevestein lopen Konikpaarden en Rode Geuzen. Deelname kost 3 euro voor kinderen, 5 euro voor volwassenen. Betalen aan de kassa van Loevestein (10 minuten lopen vanaf de parkeerplaats. Aanmelden is niet nodig. Meer informatie bij boswachter Saskia Linssen: s.linssen@staatsbosbeheer.nl

Try-out Kerstconcert
15:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Mini try-out van het kerstconcert 'Stille Nacht'. Zaltbommels Kamerkoor o.l.v. Irene Maessen m.m.v. organist Hugo Bakker. Bekende en onbekende meerstemmige kerstliederen van o.a. Praetorius, Bach en Duruflé uit alle stijlperiodes. Toegang gratis. www.zaltbommelskamerkoor.nl

Dansavond in Est
20:00-01:00, Est, dorpshuis. Supergezellige dansavond onder muzikale leiding van het duo 'Idem Dito'. Entree: 10 euro (in de voorverkoop: 8 euro). Meer informatie: 06-27237714. www.dorpshuisest.nl

Remco Veldhuis
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. 'Lang Verhaal Kort'. Remco Veldhuis gaat het gevecht aan met de klok. Hij vliegt op zijn eigen komische en respectvolle wijze langs de hoogte- en dieptepunten van de Bijbel. Hij komt de mooiste, maar ook de meest verschrikkelijke verhalen tegen. En uiteindelijk ook zichzelf. Entree: 21 euro.

Slotavond Dorpsquiz Rossum
20:30, Rossum, dorpshuis De Parel. Laatste ronde van de Rossumse Dorpsquiz. De teams zijn gestart op Koningsdag met een quizboek. Daarna volgden tussentijdse opdrachten, een wandel-puzzeltocht en Jeu de Boules toernooi. Vanavond volgen een playbackact en nog een aantal quizvragen. Welk team wordt de winnaar? Publiek is welkom om de teams aan te komen moedigen.

zondag 17 november

Koffieconcert
10:30, Ammerzoden, Het Zonnelied. Met Seniorenorkest Bommelerwaard.

Wereldmuziek
14:00-16:00, Kerkdriel, De Leyenstein. Verrassend programma met muziek uit alle werelddelen. Voor families en alle inwoners van de regio, vluchtelingen en migrantengroepen. Toegang gratis. Georganiseerd door Stichting Kompas en Vluchtelingenwerk.

Rivierenland Klassiek
15:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. De Grande Finale. De drie door de concertbezoekers hoogst gewaardeerde musici strijden om de hoofdprijs van Rivierenland Klassiek 2019: de Nederlandse harpist Joost Willemze, de Japanse pianist Naruhiko Kawaguchi en de Sloveense pianist Gregor Desman. Entree: 15 euro incl. glas wijn of fris. Reserveren is aangeraden: www.stroomhuisneerijnen.nl

Jeugddienst Andel
18:30, Andel, gereformeerde kerk. Thema: 'Skip je winterdip'. Met Harmen van Wijnen en muziek van 'One Desire'.

maandag 18 november

Knutselen bij JOOP
19:30, Gameren, JOOP. Creatieve avond met kosteloos materiaal. Deelname kost 1 euro incl. koffie/thee.

dinsdag 19 november

Klussen en kletsen
19:00, Gameren, JOOP. Klus- en kletsavond voor mannen. Ook boeken ruilen.

Lezing Bisschopsgraaf
20:00-22:00, Zaltbommel, Het Stroomhuis. Martin IJzerman geeft een lezing over de Bisschopsgraaf, de eeuwenoude vaarroute van Utrecht naar Den Bosch. IJzerman schreef het boek 'De vergeten vaarroute van Zaltbommel naar Culemborg' en gaat in op de betekenis, die de trekschuitroute had voor de West-Betuwe. Entree: 5 euro. Reserveren niet nodig.

Edelhert
20:00, Haaften, Burcht van Haeften. Op uitnodiging van de Studiekring Haaften verzorgt J. Linthorst een presentatie over het edelhert. Leden gratis toegang, - niet leden betalen 5 euro. Meer informatie: www.studiekringhaaften.nl.

Cinemaarten
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. 'Portrait de la jeune fille en feu'. Film van Céline Sciamma. Het verhaal speelt zich af in 1770, op een eilandje voor de Bretonse kust. Marianne moet een portret schilderen van Héloïse, de dochter van een barones, zodat zij kan worden gekeurd en gehuwd door een vermogende heer in Milaan. Héloïse wil niet geschilderd worden. Dus moet Marianne zich voordoen als gezelschapsdame en het schilderwerk later doen, uit het hoofd. Die list slaagt slechts ten dele, maar Héloïse en Marianne verliezen zich, na eerst voorzichtig aftasten, volledig in elkaar.

woensdag 20 november

Repair Café
14:00-16:30, Kerkdriel, De Leyenstein. Kapotte spullen laten repareren of herstellen, Klein elektra, kleding, speelgoed, fietsen, meubeltjes, computers.

Team Maasdriel
19:30-22:00, Kerkdriel, De Leyenstein. Informatieavond door Team Maasdriel rond het thema kanker. Aan de orde komen: toelichting op Team Maasdriel, Hospice Zaltbommel en Samenloop voor Hoop. Pauze met muzikaal intermezzo. Toegang gratis incl. een kop koffie.

Boeddhisme en geweld
19:30, Zaltbommel, De Grote Aak. Introductie in boeddhisme en daarna een lezing over boeddhisme en geweld in Sri Lanka. Deborah de Koning doet sinds 2015 onderzoek onder de Sinhalees boeddhistische meerderheidsgroepering in Sri Lanka in het kader van haar onderzoek aan de Universiteit van Tilburg.In gewelddadige conflicten nemen boeddhistische monniken regelmatig het initiatief tot protesten en geweld tegen minderheidsgroeperingen - en dit terwijl in Westerse landen het boeddhisme vaak als een vredelievende filosofie of religie beschouwd wordt.

donderdag 21 november

Koffie bij JOOP
10:00-11:30, Gameren, JOOP. Voor alle inwoners van het dorp. Koffie en thee kosten 1 euro, iets lekkers erbij ook 1 euro.

Luisterkring klassieke muziek
10:00-11:30, Zaltbommel, bibliotheek. Samen met andere liefhebbers naar muziek luisteren en er over praten. Deelname is gratis.

Sint in Kerkwijk
18:30, Kerkwijk, dorpshuis. Lampionoptocht naar de tuin van Jeroen en Irene, waar het Sinterklaasfeest plaats vindt. Thema: 'Sint strandt op het platteland'. www.dntreffer.nl

Alzheimer Café
19:00-21:30, Ammerzoden, partycentrum De Weesboom. Thema: 'Domotica en andere hulpmiddelen bij thuis wonen met dementie'. Corrie Aarts geeft een presentatie over technische hulpmiddelen aan de hand van de Technokoffer. Ergotherapeute Chantal Lambooij geeft aanvulling met praktische zaken die je thuis kunt toepassen. Corrie Aarts is verbonden aan de Brabantse proeftuin dementie en werkzaam bij De Wever in Tilburg. Toegang gratis.

Boekpresentatie
19:30-21:00, Kerkdriel, protestantse kerk. Schrijfster Ellen van Herk presenteert haar zesde roman. Haar boeken spelen zich af in Portugal, waar zij en haar man een vakantiehuis hebben. Toegang gratis.

vrijdag 22 november

Kienen met KBO
13:30, Kerkdriel, De Leyenstein. Voor alle 50-plussers. Met het wereldberoemde duo Toos en Toon. Deelname kost 4 euro, extra kaart: 1 euro.

Lampionoptocht Well
18:30, Well, dorpshuis Ons Huis. Lampionoptocht met Pietjes.

Ledenvergadering IJsclub
20:30, Gameren, 't Ouwe Mestershuis. Ledenvergadering ijsclub Joviaal. Gratis bakje koffie of thee en een drankje incl. borrelhapje. Ook verloting.

zaterdag 23 november

Pietenhuys
11:00-16:00, Zaltbommel, Museum Stadskasteel. Het Pietenhuys is weer open. Sinterklaas is er ook en voor kinderen is er van alles te doen.

Intocht Rossum
13:00, Rossum, De Gouden Molen. Sint en zijn pieten komen aan bij De Gouden Molen en gaan daarna voor het Sinterklaasfeest naar dorpshuis De Parel. Een show met ondersteuning door DJ Tijn uit Heerewaarden.

Sint in Hedel
13:30, Hedel, jachthaven 't Slik. Sint komt aan in de jachthaven.

West Side Story
14:00, Zaltbommel, De Poorterij. De met tien Oscars bekroonde muzikale bewerking van de romantische tragedie 'Romeo en Julia' uit 1961. Georganiseerd ter ere van het 40-jarig bestaan van Cinemaarten. Gratis toegankelijk voor iedereen. Reserveren is niet mogelijk en vol = vol.

Sint in Gameren
15:00, Gameren/Nieuwaal, Waalbandijk (bulldozer). Aankomst Sinterklaas. Na de intocht gaat het feest verder bij Gambora in Gameren. Kijk op de facebookpagina 'Sint-Gameren-Nieuwaal' voor alle nieuwtjes en informatie.

Alle intochten staan elders in deze krant. Meer op: www.hetkontakt.nl