• Het koor staat onder leiding van Ad Broeksteeg.
• Het koor staat onder leiding van Ad Broeksteeg. Foto: Nico Vogels

VOX zingt de 'Messiah' van Händel

zaltbommel • In de aanloop naar Kerstmis geeft Kamerkoor VOX dit jaar vier kerstconcerten waarin één groot werk centraal staat: De 'Messiah' van Georg Friedrich Händel.

Uit dit oratorium wordt een groot aantal koordelen uitgevoerd afgewisseld met aria's door sopraan Heleen Bongenaar. De begeleiding op orgel is door Rob Nederlof en Gerard Habraken. Het geheel staat onder leiding van dirigent Ad Broeksteeg. Het programma, waarin het bekende 'Halleluja' zeker niet ontbreekt, duurt ongeveer zeventig minuten.

Händel componeerde het oratorium in 1741 in slechts drie weken tijd. Hij gebruikte bijbelteksten, die de dichter Charles Jennens hem had gegeven. De première van de Messiah vond plaats in Dublin op 13 april 1742. Händel wilde in het stuk uitdrukking geven aan menselijke emoties en daarmee dramatische effecten creëren. Hij schreef het werk oorspronkelijk voor een kleine vocale en instrumentale bezetting. Het leverde schitterende muziek op met prachtige aria's en aanstekelijke

De uitvoering door Kamerkoor Vox komt dicht bij deze oerversie, gezien het aantal zangers (24) en begeleiding uitsluitend door orgel.

In Zaltbommel is het werk twee keer te horen: Op zondag 15 december om 14:30 uur én om 16:30 uur in de Gasthuiskapel in Zaltbommel. De andere twee uitvoeringen zijn op 14 december in Abdij Marënkroon in Nieuwkuijk en op zaterdag 21 december in de Lambertuskerk in Vught. Kaarten á 18 euro zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via:

q www.kamerkoorvox.nl