Drie ton voor verwarming Sint-Maartenskerk

Geen discussie over huishoudboekje

zaltbommel • Wethouder financiën Kees Zondag had eerder al aangegeven dat Zaltbommel geen geldzorgen heeft. Net als in andere gemeenten gaat er weliswaar veel geld naar de zorg: 26 miljoen van de totale uitgaven van 84 miljoen. Niet al die kosten krijgt de gemeente terug van het rijk. "Maar doordat we nauwkeurig monitoren, hadden we het tekort op deze post voorzien. We hebben gelukkig een riante uitgangspositie", doelt Zondag op de goed gevulde spaarpot van de gemeente. De lasten voor de inwoners stijgen in 2020 met 1,0 procent, minder dan de inflatie.

Er is dan ook ruimte voor extra's. Zo is via de begroting 300.000 euro beschikbaar gekomen voor verwarming in de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel. Er is nu alleen verwarming in het oorspronkelijke koor van de kerk, dat door een interne verbouwing een aparte ruimte is geworden. In de rest van het gebouw is het in de winter steenkoud. Daardoor kan de kerk maar amper de helft van het jaar gebruikt worden voor algemene activiteiten zoals concerten of symposia. De stichting die de monumentale kerk beheert, kan het benodigde bedrag niet ophoesten en is daarvoor ook niet opgericht. Hetzelfde geldt voor de protestantse gemeente die gebruik maakt van het gebouw.

Jeugdsoos

De fracties voegden via moties nog de nodige wensen toe, al hadden de meeste plannen geen directe consequenties voor het 'huishoudboekje'. Zo gaat het college een oproep doen om de belangstelling voor een jeugdsoos te peilen. Als jongeren van twaalf tot achttien daar behoefte aan hebben, gaat de gemeente locaties zoeken.

Politie en mantelzorg

De oproep aan het college om 'een fel protest' te laten horen bij de minister van justitie en veiligheid over de vermindering van de politiecapaciteit werd door iedereen onderschreven. Ook het voorstel om voor mantelzorgers tuinonderhoud en huishoudelijke hulp aan te bieden tegen een gereduceerd tarief kreeg unanieme steun. In Den Bosch wordt dit al gedaan.


Nederlandse vlag

Op verzoek van de SGP komt er een Nederlandse vlag te hangen in de raadszaal. Over dat idee was de nodige discussie. D66 wilde alleen instemmen als behalve de Nederlandse driekleur ook de regenboogvlag een plek zou krijgen. Ook het CDA pleitte voor een andere invulling van de motie, met het oog op de 'inclusieve samenleving'. De SGP vond de VVD, ChristenUnie en het grootste deel van de ZVV-fractie achter zich.

Van wethouder naar trucker

Bijzonder was de motie waarin ZVV voorstelde dat alle wethouders het voorbeeld van Kees Zondag moeten volgen. De ZVV-wethouder haalde onlangs zijn vrachtwagenchauffeur. "Door zich alvast te laten omscholen, hoeft hij na zijn wethouderschap mogelijk minder of geen beroep te doen op de geldende wachtgeldregeling", aldus Zaltbommel Veranderen met Visie. De SP riep ZVV op om de motie voor stemming in te trekken omdat het om een grapje zou gaan, maar ZVV hield vol. Doordat Jaco Melse naar de diplomauitreiking van zijn zoon was vertrokken, was er een even aantal raadsleden, van wie precies de helft voor stemde. Deze motie komt daarom tijdens de eerstvolgende raadsvergadering opnieuw op tafel.


Janneke Boogaard