• Rivierenland schakelde in juli over naar omgekeerd inzamelen.
• Rivierenland schakelde in juli over naar omgekeerd inzamelen. Foto: Britta Alink

Wethouder Posthouwer krijgt de wind van voren

Nog geen oplossing in zicht voor luiers

zaltbommel • Week 47 stond in de agenda's van CDA, PvdA/GroenLinks, D66 en SP rood omcirkeld: in die week zou wethouder Posthouwer met een plan komen voor afval van incontinentiemateriaal en luiers. Dat hebben ze ook aan alle inwoners doorgegeven die er naar vroegen, en dat zijn er veel, benadrukken de partijen.

Maar het voorstel komt er dit jaar niet meer. De teleurstelling daarover is des te groter omdat de wethouder dit slechts in een kanttekening heeft vermeld bij het voorstel voor een tijdelijke financiële tegemoetkoming. Dat voorstel werd donderdag unaniem aangenomen. Het betekent dat mensen de extra kosten die ze maken voor het deponeren van incontinentiemateriaal in de restafvalcontainers, terug kunnen vragen.

Financiële compensatie is dus voorlopig geregeld voor deze groep, maar de partijen willen ook een oplossing voor babyluiers. Liefst zien ze aparte, gratis toegankelijke containers als de kosten daarvan te overzien zijn voor de gemeente.

De wethouder wilde de definitieve oplossing koppelen aan het moment dat de luiers gerecycled kunnen worden. Door problemen met de enige recycle-installatie die er in Nederland is, gaat dat voorlopig niet lukken en misschien wel nooit. De oppositiepartijen willen niet wachten op duidelijkheid daarover. Ze voelen zich bovendien onnodig aan het lijntje gehouden door de wethouder en overwogen een motie van treurnis.

Zover kwam het niet, maar Posthouwer moest wel beloven voor het kerstreces met een voorstel te komen. Daarin zullen verschillende ideeën voor het inzamelen van luiers en incontinentiemateriaal staan, met de voor- en nadelen en kosten. Als voorbereiding op het voorstel gaat Posthouwer de wensen van de raad inventariseren.

Het 'luierprobleem' is een gevolg van de nieuwe manier van restafval inzamelen, waarbij mensen per zak moeten betalen en het afval naar een ondergrondse container moeten brengen. De invoering van het nieuwe systeem kwam donderdag ook nog ter sprake. Die ging gepaard met vertraging en veel klachten van inwoners.

Afsplitsing

De SP kwam met een motie om na te denken over een eventuele afsplitsing van Avri. Wethouder Posthouwer vond dat geen goed idee. "Na de grote veranderingen in het inzamelsysteem hebben we nu vooral rust nodig." Posthouwer nam het ook op voor het nieuwe management, dat zich volgens hem goed bewust is van de problemen.

De SP wilde vooral een signaal afgeven. Martijn Stoutjesdijk: "Ik vraag niet om op stel en sprong uit de Avri te stappen, maar wel om een onderzoek naar alternatieven."

Geert Bok (SGP) vond het niet realistisch om daarover na te denken. "Ik weet een klein beetje wat de implicaties zijn als je uit een gemeenschappelijke regeling stapt. Laten we in plaats daarvan zorgen dat de Avri weer een paradepaardje wordt, zoals het jaren geleden was." Alleen D66 schaarde zich achter de SP, dus de motie haalde het niet.


Janneke Boogaard