• Nico de Gier.
• Nico de Gier. Foto: privé collectie

Drielse Vertellingen vol oude verhalen

kerkdriel • In het Driels Museum wordt vrijdagavond 15 november het jaarboek Drielse Vertellingen 2019 gepresenteerd. Het eerste exemplaar is voor de dochters van Antoon Vissers, die veel heeft betekent voor de gemeenschap, het Driels Museum en de Drielse Vertellingen.

Robert Goesten beschrijft Antoon als een stille kracht, die meer kon dan hij zelf toe wilde geven. Naast Antoons inzet voor het museum, waar hij onder andere wagens restaureerde en de hele zolderverdieping inrichtte, was hij ook vanaf het prille begin, ergens begin jaren tachtig, al betrokken bij de Drielse Vertellingen. Antoon gaf ook zelf een aantal boeken uit, over zijn door hemzelf uit hout gesneden Drielse figuren en over zijn tijd in Nederlands-Indië. Zijn verzameling oude foto's, het herdenkingsmonument bij de kerk en de muziekkiosk op het plein zijn een enkele blijvende herinnering aan de man die Driel lief had. Het verhaal is een ode aan een bescheiden vriend.

Drie generaties lang heeft de bakkersfamilie de Gier hun dorpsgenoten van vers brood voorzien. Eens begonnen aan de Voorstraat in Velddriel en later achter hotel De Engel aan het plein in Kerkdriel hebben de bakkers hun brood jarenlang met passie en liefde gebakken. Dat het toentertijd aanpoten was om zowel De Engel als een bakkerij te runnen moge duidelijk zijn. Hoe ze dit klaar wisten te spelen doet Niels van Houten uit de doeken in zijn verhaal.

Nieuwe zaalsporten werden in Kerkdriel geïntroduceerd toen in 1970 sporthal Den Ipper werd geopend. De Kerkdrielse Badmintonclub KBC werd opgericht en maakte een vlotte groei door tot de grootste zaalsportvereniging in Kerkdriel. Ad van Rangelrooij beschrijft naast de sportieve hoogtepunten ook de populaire nevenactiviteiten zoals de uitwisselingen met een Belgische vereniging en de jeugdweekenden naar de Drunense Duinen.

Waar de kapel optrad was het feest! Zo schrijft Wilfred Peters over de Velddrielse boerenkapel. Van Henk Hooijmans is er een verhaal over Slagerij Sars, die al aan het eind van de negentiende eeuw vlees verkocht op dezelfde plek als nu. In een indrukwekkend en even bedroevend verhaal omschrijft Harry Brekelmans hoe de Alemse familie Brekelmans- Steenbekkers op 24 oktober 1944 door een regen aan bommen wordt getroffen.

Deze Drielse Vertellingen bevat weer voor elk wat wils en is geïllustreerd met veel foto's welke bij menigeen herinneringen op zal roepen.

Drielse Vertellingen is vanaf zaterdag 16 november verkrijgbaar bij de bekende verkoopadressen in Kerkdriel en Velddriel. Het is weer een mooi cadeau voor de komende feestdagen.