Afbeelding
Foto:

Burgemeester: 'Het is vreselijk, ik heb er slecht van geslapen'

Miljoenenschade voor Maasdriel

maasdriel • Gemeente Maasdriel heeft een forse financiële tegenvaller. De gemeente moet 6,7 miljoen euro betalen aan een projectontwikkelaar, omdat een woningbouwproject in Rossum niet is doorgegaan.

De rechter heeft dat halverwege oktober besloten, de gemeente heeft het geld inmiddels overgemaakt. "Het is vreselijk", zegt burgemeester Henny van Kooten. "Ik heb er de afgelopen week erg slecht van geslapen."

In beroep

Ook wethouder Peter de Vries heeft flink de pest in. "We zijn ons nu aan het beraden over de gevolgen", zegt hij. "En we gaan uitzoeken of het zin heeft om in beroep te gaan tegen de uitspraak." De gemeente heeft tot half januari de tijd om beroep in te stellen. Volgens het college kunnen er risico's zijn bij een beroepszaak. Zo is het in theorie mogelijk dat de claim niet lager, maar juist hoger wordt.

Het gaat allemaal om het woningbouwplan Rossum-Noord 3e fase. Hierover hebben Rubens Ontwikkeling BV en de gemeente al in 2008 een overeenkomst gesloten. Daarna is er veel veranderd. De crisis kwam, waardoor nieuwbouwplannen werden stilgelegd. In Maasdriel is in 2013 besloten om eerst het bouwplan Weteringshoek in te plannen en voorlopig niets te doen met het bouwplan Rossum-Noord van Rubens. De projectontwikkelaar heeft de gemeente toen meteen aansprakelijk gesteld voor het niet nakomen van de overeenkomst uit 2008. Daarna volgde de ene rechterlijke procedure de andere op. Volgens de rechtbank heeft de gemeente Maasdriel de afgelopen jaren onvoldoende aangetoond dat het woningbouwplan bestuurlijk of economisch niet uitvoerbaar was. Volgens wethouder Jan Hein de Vreede heeft het schadebedrag een 'enorme impact op de financiële reserves'. De Vreede heeft voorgesteld het bedrag te betalen uit de pot 'reserve-precario', waar zo'n tien miljoen euro in zit.

Meerjarenbegroting

Het college heeft de gemeenteraad de afgelopen tijd in besloten bijeenkomsten op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rond de zaak Rubens. Afgelopen donderdag behandelde de gemeenteraad de begroting voor volgend jaar. In die vergadering kwam de schadeclaim wel ter sprake, maar hij werd niet echt inhoudelijk behandeld. Dat kon nog niet, omdat de uitspraak van de rechter nog maar twee weken bekend was. "Een zware tegenvaller", noemde De Vreede het donderdagavond. "Ik baal er ontzettend van dat onze zorgvuldig opgebouwde spaarpot, hierdoor zo geraakt wordt." Volgens de wethouder gaat de miljoenenclaim geen effect hebben op de meerjarenbegroting.

Tijdens de gemeenteraad van 12 december gaat de politiek inhoudelijk in op de Rubensclaim en hoe het zover heeft kunnen komen. Ook wordt dan precies duidelijk hoe de wethouder denkt het bedrag te dekken vanuit de reservepot precario.

Britta Alink