• Christiaan en Gijske van der Vegt bij de nieuwe oven.
• Christiaan en Gijske van der Vegt bij de nieuwe oven. Foto: Lya Cattel

Winkel bakkerij Verba vernieuwd

brakel • Na een flinke verbouwing gaat de winkel van bakkerij Verba donderdag weer open. "We voldoen weer helemaal aan de eisen van de moderne tijd", stelt bakker Christiaan van der Vegt tevreden vast.

Het was niet dat de winkel aan de Burgemeester Posweg in Brakel niet mooi meer was. "Maar qua techniek was de inrichting achterhaald, zeker als je kijkt naar duurzaamheid", zegt Van der Vegt. "Er moest nieuwe koeling komen, de verlichting moest vervangen worden en we werkten nog met gas. De vloer was ook versleten."

En als Van der Vegt iets aanpakt, dan doet hij het goed. "Ik houd niet van half werk. Met wat knutselwerk wordt het niet mooi." Dus is de winkel vorige week zaterdag helemaal leeggehaald en gingen bouwvakkers de maandag erop aan de slag. De bakkerij bleef gewoon in bedrijf, de klanten konden terecht in een partytent naast de winkel.

Van de nieuwe technieken in de winkel merken de consumenten weinig of niets. Wel koos Van der Vegt ervoor om de winkel in Brakel in dezelfde stijl in te richten als de vestigingen in Sleeuwijk en Rijswijk. De warme houttinten maken dus plaats voor fris zwart-wit. De oven komt meer in het midden van de winkel te staan.

Ook maakte de bakker een opmerkelijke keuze voor de presentatie van de broden. Die komen niet meer in een stelling tegen de achterwand. "Dat heeft iederéén al, dus wilde ik wat anders", lacht Van der Vegt. "Het brood gaan we op de toonbank leggen. Zo brengen we het dichter naar de mensen toe. Het wordt geen zelfbediening hoor", haast hij zich te zeggen. "Dat vind ik niet passen, in een dorpswinkel hoort service en een praatje erbij." Op de muur komen passende afbeeldingen met teksten over brood en bakkers.

In de nabije toekomst komt er een zitje in de winkel, en in het voorjaar zullen er buiten tegen de gevel bankjes komen te staan. Zo wordt bakkerij Verba ook het adres voor een bakje koffie voor dorpsgenoten of passerende fietsers.

Bakker Christiaan vierde vorig jaar zijn 25-jarig jubileum. Nog steeds zoekt hij graag de uitdaging. "Als je in een sleur raakt, krijg je geen energie meer van je werk. En stilstand is achteruitgang."

Donderdag 14 november is de winkel aan de Burgemeester Posweg voor het eerst weer open. De eerste drie dagen geldt naast de gebruikelijke aanbiedingen een heerlijke openingsactie: iedereen die minimaal 12,00 euro besteedt, krijgt een gratis slagroomschnitte mee naar huis. "Hiermee geven we ook uiting aan de waardering voor onze klanten."


q bakkerijverba.nl

Janneke Boogaard