donderdag 7 november

Wandelen met JOOP
9:30, Gameren, JOOP. Samen wandelen en na afloop koffie.

Koffie bij JOOP
10:00-11:30, Gameren, JOOP. Voor alle inwoners van het dorp. Koffie en thee kosten 1 euro, iets lekkers erbij ook 1 euro.

De Tuinen van Monet
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Kunstlezing door Lisette le Blanc n.a.v. de tentoonstelling 'De Tuinen van Monet - Tuinen van Verbeelding' in het Gemeentemuseum in Den Haag. Entree: 12,50 euro. Reserveren: www.stroomhuisneerijnen.nl

Japanse film
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. Eerste film in een cyclus van vier Japanse film. 'Rashomon' (1950) van Akira Kurosawa won hiermee in Venetië de Gouden Film. De film is door zijn plot synoniem geworden voor de relativiteit van 'de waarheid'. Alle verhalen van de getuigen in een proces over een moord lijken logisch en verdedigbaar, maar steeds blijkt er een onderliggend motief te zijn: wraak, eer, hebzucht, angst. Entree: 10 euro. www.stroomhuisneerijnen.nl

vrijdag 8 november

Verkoop 'Mooiezooi'
10:00-16:00, Well, Slijkwellsestraat 8. Volop keus uit brocante, kleding, kerstdecoraties, klein meubels, boeken, speelgoed, huishoudelijke artikelen etc. De opbrengst is voor de kerk van Well/Ammerzoden.

Karl Max in Zaltbommel
20:00, Zaltbommel, De Poorterij. Zie uitgelicht.

zaterdag 9 november

Spullen rommelmarkt
9:30-11:30, Zuilichem, Uilkerweg 21b. Inzamelen van spullen voor de rommelmarkt van HHG. Boeken, kinderkleding, servies, kleine meubels, speelgoed, knuffels en nog veel meer. Ook lege flessen. Meer informatie bij Bertine Bijl: 06-10599143.

Herfstmarkt Zonnelied
10:00-15:30, Ammerzoden, Het Zonnelied. Zie kader bovenaan.

Schaken bij AH
10:00-14:00, Zaltbommel, Albert Heijn. Schaken als middel tegen Eenzaamheid. Demonstratiebord met schaakprobleem. Iedereen kan gratis een oplossing inzenden, er zijn drie prijsjes. Wim van Oostrum van schaakvereniging Zaltbommel Zuilichem Combinatie speelt om 11:00 uur en om 13:00 uur op tenminste vier borden simultaan. www.svzzcombinatie.nl

Lunch in Wijkhuis
11:30-14:30, Zaltbommel, Wijkhuis De Spellewaard. Erwtensoep van Rinus, mét roggebrood en spek. Of tomatensoep voor wie liever iets anders wil. Voor maar 1,50 euro (excl. drankjes).

'Bommelerwaardigheden'
14:00, Zaltbommel, Gasthuiskapel. Pubquiz met thema 'Bommelerwaardigheden'. Teams van vier personen spelen tegen elkaar. O.l.v. Tom Metz. Georganiseerd door Stichting Vrienden van de Bommelerwaardse Archieven, die dit jaar 25 jaar bestaat. Alle vragen hebben betrekking op de historie van de Bommelerwaard. Inschrijven kan tot 8 november via: info@bommelerwaardsearchieven.nl

11-11 bal in Rossum
20:00, Rossum, dorpshuis De Parel. Zie kader bovenaan.

100 jaar De Volharding
20:00, Bruchem, sporthal. Zie kader bovenaan.

Tjerk Ridder
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. Tjerk Ridder vertelt en zingt over zijn intensieve voettocht samen met zijn ezel Lodewijk van de Eiffeltoren naar de Martinitoren. M.m.v. pianist Jochem Braat en ondersteund met filmmateriaal van onderweg.

zondag 10 november

Sint-Maarten: pelgrimspad
8:00, Zaltbommel/Rossum/Kerkdriel. De nieuwe pelgrimsroute ter ere van Sint-Maarten wordt voor het eerst gelopen. Wandelen kan om 8:00 uur vanuit de hervormde kerken van Rossum en Kerkdriel en vanuit de R.K. Sint-Martinuskerk te Zaltbommel. Pelgrims, die de route gaan fietsen, kunnen vertrekken na de zondagse vieringen.

Natascha van Weezel
15:00-17:00, Zaltbommel, Gasthuiskapel. Natascha van Weezel (1986) vertelt het vluchtverhaal van haar grootvader tijdens WOII, dat haar heeft geïnspireerd om de dialoog te blijven voeren in Nederland, maar ook in Israël en de Palestijnse gebieden. Irene Maessen zingt enkele liederen o.a. het ontroerende 'Ich wandre durch Theresienstadt' van Ilse Weber. Toegang: 10 euro.

maandag 11 november

Sint Maarten Waluwe
17:45-20:00, Zaltbommel, kruising Fiep Westendorplaan/Thijs de Torenwachterlaan. Via het Parkeiland naar Wichard van Pontlaan. Daar langs de deuren zingen bij huizen waar de buitenlamp aan is of een kaarsje op de vensterbank staat. Op Heer Balderikplein is muziek, branden vuurkorven en is tegen een kleine vergoeding warme drank of soep te koop. Om 19:05 uur komt Sint Maarten hier op bezoek. Meer informatie op: www.wijkraaddewaluwe.nl

Sint Maarten
16:30, Zaltbommel, Sint-Maartenskerk. Muziek, zang en dans. Om 17:40 uur komt Sint Maarten op zijn paard binnen, daar deelt hij zijn mantel met een bedelaar. De kinderen gaan vervolgens de kerk uit, achter Sint Maarten aan voor een tocht door de binnenstad om te 'bedelen'. Van 18:00 tot 20:00 uur zijn er in de kerk diverse optredens, waaronder van het Zaltbommels Kamerkoor en van The Wieners. Erwtensoep, pannenkoeken en drankjes. Kijk voor het complete programma op: www.sintmaartensfeest.nl

Sint Maarten in Spellewaard
17:00, Zaltbommel, Wijkhuis De Spellewaard. Na een jaartje afwezigheid is Sint Maarten terug in de Spellewaard. Eerst tomatensoep en broodjes knak. Om 18:00 uur start van de lampionoptocht. Vanaf 18:30 uur bedelen in de wijk. Om 19:15 uur glühwein en warme chocomel in het Wijkhuis. Om 19:25 uur komt Sint Maarten op bezoek.

Sint Maarten Rossum
18:30, Rossum, kerk Maasdijk. Verhaal over Sint Maarten en daarna sfeervolle lampionoptocht langs de huizen in Rossum. De kinderen bellen aan waar buiten een lichtje brandt. De route is van Kerkstraat naar Tuinstraat, De Vaste Burcht (binnen), Slotselaan, Kerkplein. Na afloop warme chocolademelk in de kerk. Neem je eigen lampion mee.

Sint Maarten bij Stadskasteel
18:30, Zaltbommel, Stadskasteel. Warme vuurtjes, drankjes en gezellige muziek.

Knutselen bij JOOP
19:30, Gameren, JOOP. Creatieve avond met kosteloos materiaal. Deelname kost 1 euro incl. koffie/thee.

Chris Stoffer in Nieuwaal
20:00, Nieuwaal, De Kosterij. Chris Stoffer, Tweede Kamerlid voor de SGP, praat over actuele ontwikkelingen in Den Haag. Ook niet-leden zijn welkom. Na de pauze gelegenheid om vragen te stellen en in gesprek te gaan met Stoffer en de aanwezige SGP-raadsleden van de gemeente Zaltbommel.

dinsdag 12 november

Workshop online kopen
10:00-12:00, Kerkdriel, bibliotheek. Alles over online kopen en verkopen. Filmpje met uitleg en daarna in een veilige omgeving oefenen met winkelen op internet. Met werkboek, waarmee de deelnemers thuis aan de slag kunnen. Deelname is gratis. Aanmelden kan via: www.bibliotheekrivierenland.nl

Middag over iPad
14:00-16:00, Zuilichem, dorpshuis Den Ham. 'Samenzijn'. Inge de Haas van Bibliotheek Rivierenland vertelt alles over optimaal gebruik van iPad, iPhone én e-reader. Voor beginners en gevorderden. Wie zijn eigen apparaat meebrengt, kan de opgedane kennis meteen in praktijk brengen. Toegang gratis, aanmelden niet nodig. Kom wel op tijd.

Open eettafel in het dorpshuis
17:00, Poederoijen, Dorpshuis. Voor alle inwoners van Poederoijen en naburige dorpen vanaf 55 jaar worden weer Open Eettafels georganiseerd. Inloop start om 17:00, het eten wordt bediend vanaf 17:30.De kosten bedragen 8,50 euro, inclusief drankje. Opgeven via: info@dorpsraadpoederoijen.nl

Klussen en kletsen
19:00, Gameren, JOOP. Klus- en kletsavond voor mannen. Ook boeken ruilen.

Lezing over Weeshuishof
20:00, Zaltbommel, De Verdraagzaamheid. Ton van Balken geeft lezing over 'De Weeshuishof', een kloostercomplex dat in 1653 als gevolg van de reformatie moest sluiten. Daarna werd het een weeshuis. Van Balken deed drie jaar onderzoek naar dit stukje Zaltbommel en presenteerde begin oktober het boek 'Op en rond de Weeshuishof'. De lezing is georganiseerd door Historische Kring Bommelerwaard. Toegang gratis.

Cinemaarten
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. Film van Alex van Warmerdam met o.a. Jacob Derwig, Halina Reijn, Carmelo Gómez en Elvira Mínguez. Een armlastige vader laat zijn zoon Jacob en dochter Marie alleen in een woud achter. Jacob vindt een briefje van hun moeder in zijn jas, waarin ze de kinderen opdraagt naar een oom en tante in Spanje af te reizen. Daar aangekomen wordt Marie verliefd op de rijke chirurg Diego.

woensdag 13 november

Open Eettafel Nederhemert
11:30, Nederhemert, dorpshuis De Gaarde. Georganiseerd door Senioren Comité Ouderen Nederhemert, voor alle 50-plussers. Deelname kost 8 euro incl. drankje. Aanmelden bij Anneke Bouman: 06-12488802. Voor vervoer bellen naar Bets van Ooijen: 0418-552337.

Herdenkingsdienst
13:30, Alem, Sint Hubertuskerk. Jaarlijkse herdenkingsdienst georganiseerd door KBO Maasdriel. Hierin worden de overleden leden van KBO herdacht. Een viering waarin troost wordt geboden aan hen die een dierbare in hun leven moeten missen. Aansluitend koffie/thee en worstenbroodjes in het dorpshuis.

Repair Café
14:00-16:30, Ammerzoden, Het Zonnelied. Kapotte spullen laten repareren of herstellen, Klein elektra, kleding, speelgoed, fietsen, meubeltjes, computers.

Voorleespret met Nijntje
14:30-16:00, Zaltbommel, bibliotheek. Mooi verhaal van Nijntje, daarna dansen, toneelspelen, een spelletje spelen en knutselen. Ook met Nijntje op de foto. Voor kinderen van 2 tot 6 jaar. Toegang gratis.

Contactavond binnenstad
19:30-20:00, Zaltbommel, De Poorterij. Avond voor bewoners van de binnenstad, die een klacht willen melden of iets anders bespreekbaar willen maken bij de gemeente. Aanwezig zijn leden van Wijkraad Binnenstad, de gebiedsconciërge en ambtenaren van gemeente Zaltbommel, die gaan over groenvoorziening, verkeer, infrastructuur, speeltuinen en verlichting.

donderdag 14 november

Koffie bij JOOP
10:00-11:30, Gameren, JOOP. Voor alle inwoners van het dorp. Koffie en thee kosten 1 euro, iets lekkers erbij ook 1 euro.

vrijdag 15 november

Overledenen herdenken
10:30, Rossum, De Vaste Burcht. Herdenken van de mensen die het afgelopen jaar overleden zijn. De bijeenkomst heeft een oecumenisch karakter. M.m.v. ds. Lia Davidse en pastor Bertus Bus.

Tentoonstelling Aalst
14:00-22:00, Aalst, dorpshuis 't Gement. Grote tentoonstelling over Aalst, georganiseerd door de historische werkgroep Stichting de Vier Heerlijkheden. Ook wordt een boek uitgegeven: 'Aalst, winkeltjes, werk en welvaart'. De tentoonstelling laat zien hoe men in de vorige eeuw leefde, vooral in zestiger en zeventiger jaren. Veel fotomateriaal en gebruiksvoorwerpen. www.vierheerlijkheden.nl

Leonie Meijer
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. Bijna tien jaar na haar doorbraak bij het grote publiek, gaat zangeres Leonie Meijer in haar inmiddels alweer vierde theaterprogramma 'Perfect Solitude' met fantastisch en nieuw materiaal in op de kracht en schoonheid van alleen zijn.

zaterdag 16 november

Wintermarkt Brakel
9:30-15:00, Brakel, Hoveniersbedrijf De Plataan. diverse kramen met o.a. fruit, planten, tweedehands boeken en kinderkleding, speelgoed, decoraties enz. Koffie en snackhoek. De opbrengst is voor de HHG Zuilichem.

Tentoonstelling Aalst
10:00-22:00, Aalst, dorpshuis 't Gement. Zie vrijdag.

Familiestruintocht
11:00-13:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Met de hele familie struinen buiten de paden in de ruige uiterwaarden van het Munnikenland rond Slot Loevestein. Onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer. Een toch voor jong en oud. Aanmelden niet nodig, betalen bij de kassa van Slot Loevestein (10 min. lopen vanaf parkeerplaats).

Familiestruintocht
14:00-16:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Met de hele familie struinen buiten de paden in de ruige uiterwaarden van het Munnikenland, met een gids van Staatsbosbeheer. Aanmelden is niet nodig, betalen aan de kassa van Slot Loevestein (10 min. lopen vanaf de parkeerplaats. Aanmelden niet nodig.

Try-out Kerstconcert
15:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Mini try-out van het kerstconcert 'Stille Nacht'. Zaltbommels Kamerkoor o.l.v. Irene Maessen m.m.v. organist Hugo Bakker. Bekende en onbekende meerstemmige kerstliederen van o.a. Praetorius, Bach en Duruflé uit alle stijlperiodes. Toegang gratis. www.zaltbommelskamerkoor.nl

Slotavond Dorpsquiz Rossum
20:30, Rossum, dorpshuis De Parel. Laatste ronde van de Rossumse Dorpsquiz. De teams zijn gestart op Koningsdag met een quizboek. Daarna volgden tussentijdse opdrachten, een wandel-puzzeltocht en Jeu de Boules toernooi. Vanavond volgen een playbackact en nog een aantal quizvragen. Welk team wordt de winnaar? Publiek is welkom om de teams aan te komen moedigen.

zondag 17 november

Koffieconcert
10:30, Ammerzoden, Het Zonnelied. Met Seniorenorkest Bommelerwaard.

Jeugddienst Andel
18:30, Andel, gereformeerde kerk. Thema: 'Skip je winterdip'. Met Harmen van Wijnen en muziek van 'One Desire'.

maandag 18 november

Knutselen bij JOOP
19:30, Gameren, JOOP. Creatieve avond met kosteloos materiaal. Deelname kost 1 euro incl. koffie/thee.

dinsdag 19 november

Klussen en kletsen
19:00, Gameren, JOOP. Klus- en kletsavond voor mannen. Ook boeken ruilen.

woensdag 20 november

Repair Café
14:00-16:30, Kerkdriel, De Leyenstein. Kapotte spullen laten repareren of herstellen, Klein elektra, kleding, speelgoed, fietsen, meubeltjes, computers.