• De pelgrimsroute kan worden gewandeld of gefietst.
• De pelgrimsroute kan worden gewandeld of gefietst. Foto: aangeleverd

Pelgrimspad van Sint-Maarten

bommelerwaard • Op zondag 10 november, kan men voor het eerst Bommelwaardse pelgrimspad lopen ter ere van Sint-Maarten. Op deze dag zetten zes kerken, die Sint-Maarten als schutspatroon hebben of hadden, hun deuren wijd open voor pelgrims.

De nieuwe pelgrimsroute van ruim twintig kilometer gaat langs zeven kerken in de oostelijke Bommelerwaard: Rossum, Kerkdriel, Velddriel en Zaltbommel. Brakel heeft weliswaar ook een kerk, die voor de reformatie gewijd was aan Sint-Maarten, maar de route zou te lang worden als deze kerk ook bij het pelgrimspad werd betrokken. Zondag, de dag voor het Sint-Maartensfeest, kunnen pelgrims om 8:00 uur wandelend vertrekken vanuit de hervormde kerken van Rossum en Kerkdriel en vanuit de R.K. Sint-Martinuskerk te Zaltbommel. Pelgrims, die de route gaan fietsen, kunnen vertrekken na de zondagse viering.

Pelgrims krijgen een stempelkaart. Meerdere kerken, zoals de Bommelse Sint-Maarten en de Martinuskerk hebben nog de oude zegelstempels, die gegeven werden aan de pelgrims die op weg gingen naar het Spaanse Santiago de Compostella. Pelgrims die de gehele route afleggen en op hun kaart alle stempels hebben krijgen een mooi aandenken.

"In de kerken zijn momenten voor rust en om na te denken over de boodschap van Sint-Maarten: zorg voor elkaar. De zondagse vieringen in de diverse kerken staan ook in het teken van mantelzorg. We zijn ook blij dat de Raad van Kerken mede-organisator is van dit pelgrimspad", aldus Van Balken.

Zaterdagavond is de voorstelling van pelgrim en theatermaker Tjerk Ridder te zien in De Poorterij.