• De steenfabriek in 1974.
• De steenfabriek in 1974. Foto: Privéarchief

Openluchttheater in Varik en Heesselt

varik/heesselt • In de Waaldorpen Varik en Heesselt is een bijzonder project in de maak: Het Erfgoed Verhalen Theater.

Volgend jaar juni staat vier keer een bijzondere openluchtvoorstelling op het programma. Op drie verschillende locaties, de Dikke Toren en de Steenfabriek langs de Waal en de kerk van Heesselt, worden erfgoed verhalen nagespeeld. Bij elkaar vertellen de drie stukken met lokale acteurs en zangers over het leven in deze Betuwse dorpen.

Drie weken geleden was de aftrap. In het kerkje van Heesselt vertelden dorpsbewoners verhalen over vroeger. Leden van de Historische Vereniging West Betuwe kwamen ook luisteren. Het werd een avond vol anekdotes die tot inspiratie dienen van artistiek begeleider Rob Hoekstra en regisseur Lena Luppes uit Heesselt.

Naar aanleiding van deze verhalenavond is voor drie thema's gekozen. De 'Korsen' gaat over het fruit en dan vooral de kersen. Bijna iedereen had wel fruitbomen in de tuin. Of ging bij een ander plukken. De kersen moesten eraf immers. Daarnaast speelde de Steenfabriek zeker in Heesselt een prominente rol. Vele families leefden van het loon van de fabriek. Directeur Van Thiel de Vries had veel aanzien en is de enige op het Heesseltse kerkhof die in een echte grafkelder ligt.

Wat in het collectief geheugen is gegrift, is de evacuatie van 1995. Maar ook in de tweede Wereldoorlog moesten de mensen hun huizen verlaten. Rob Hoekstra wil in dit stuk deze twee evacuaties met elkaar verbinden.

De voorstellingen staan gepland op 19, 20, 26 en 27 juni 2020. Het decor is het prachtige rivierenlandschap, zeer waarschijnlijk wordt het vervoer van locatie naar locatie per pont.