Offerte voor zonnepanelen komt van Apeldoorns bedrijf

Veel animo, maar ook kritiek

zaltbommel • Zaltbommel en Maasdriel hebben begin oktober een brief gestuurd naar alle huiseigenaren. Zij kunnen voor een paar tientjes een compleet advies krijgen over het duurzamer maken van hun woning. Het gaat dan om maatregelen zoals zonnepanelen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en isolatieglas.

Door de grootte van het project en de efficiënte aanpak, is het mogelijk om lage prijzen aan te bieden. Hierdoor kunnen de investeringen in zonne-energie en isolatie sneller terugverdiend worden, aldus de initiatiefnemers van 'Winst uit je woning'. De gemeente Zaltbommel is in haar nopjes met de grote respons.

Regionale veiling?

De maatregelen worden uitgevoerd door installateurs die als beste uit de bus zijn gekomen bij een regionale veiling, zo schrijven de gemeenten in de brief.

Die veiling heeft plaatsgevonden in de gemeente Nederbetuwe, waar het initiatief is begonnen. Zaltbommel, Maasdriel en Tiel zijn aangehaakt, maar hebben geen eigen aanbesteding gedaan.

"Het eerder gestarte installatiebedrijf is ook deze gemeenten gaan bedienen. Daarnaast is de winnaar uit een vergelijkbare veiling uit een andere regio gevraagd te ondersteunen in dit werkgebied", geeft een woordvoerder van de gemeente Zaltbommel desgevraagd aan. "Om door te kunnen pakken, is er geen extra veiling gehouden in Zaltbommel en Maasdriel."

Het resultaat is dat mensen die naar aanleiding van de brief interesse tonen in zonnepanelen, een offerte krijgen van een bedrijf uit Apeldoorn.

Het Zaltbommelse bedrijf Solar Duurzaam Nederland (Soldu) baalt ervan. "Een mailing aan alle huizenbezitters met de handtekening van de wethouder duurzaamheid, en een informatieavond in Gambora waar meer dan tweehonderd geïnteresseerde bewoners waren: dat hadden wij ook wel gewild. Nu mocht alleen het bedrijf uit Apeldoorn daar een presentatie geven", zegt Eric van der Louw van Soldu.

Van der Louw heeft deze week samen met zijn compagnon Rosalie van der Mark een gesprek gehad met verantwoordelijk wethouder Willem Posthouwer. Die heeft aangeboden dat Soldu en andere regionale bedrijven in de nabije toekomst wel betrokken worden bij acties.

Vervolgacties

"Er komen nog verschillende vervolgacties op het gebied van duurzaamheid. Denk hierbij aan wijkbijeenkomsten, waar we ondernemers en bewoners samenbrengen voor maatwerkoplossingen. De duurzaamheidsopgave is namelijk zo groot dat meerdere acties, met name ook dichtbij de bewoner, nodig zijn."

Daarnaast geeft Posthouwer aan: "Mensen die via 'Winst uit je woning' het advies krijgen om zonnepanelen te plaatsen, kunnen natuurlijk ook zelf bij lokale bedrijven offertes opvragen."

Soldu heeft intussen een advertentie geplaatst waarin voorgerekend wordt dat de panelen van Solar Duurzaam Nederland financieel gunstiger zijn dan die van de actie 'Winst uit je woning'.

De actie 'Winst uit je woning' loopt nog tot tot 31 december 2019. Vrijblijvend inschrijven kan op www.hetnieuwewonenrivierenland.nl/actie-zaltbommel.

Janneke Boogaard