• Wie vermoedt dat ergens sprake is van huiselijk geweld, kan Veilig Thuis bellen.
• Wie vermoedt dat ergens sprake is van huiselijk geweld, kan Veilig Thuis bellen. Foto: Stockfoto123RF

Veilig Thuis mogelijk weg bij GGD

zaltbommel • De gemeente Zaltbommel onderzoekt of de meldingen van huiselijk geweld ergens anders kunnen worden afgehandeld dan bij GGD Gelderland-Zuid. Die organisatie krijgt de snelheid er maar niet in en vraagt ondertussen wel steeds om meer geld.

Door landelijke nieuwe afspraken melden burgers en professionals vaker vermoedens van huiselijk geweld bij Veilig Thuis. Dus komt de GGD niet uit met de begrote bedragen. Voor Zaltbommel gaat het om bijna 35.000 euro extra voor dit jaar, voor Maasdriel om ruim 30.000 euro.

Daarnaast worden nog steeds niet alle meldingen binnen de wettelijke termijn opgepakt. In de eerste helft van 2019 werd 42 procent van de meldingen te laat beoordeeld. Te weinig personeel is hier een belangrijke oorzaak van. Wethouder Adrie Bragt: "Acute meldingen worden wél direct opgevolgd. Maar er zijn altijd grensgevallen waarbij het lastig is in te schatten hoe serieus de situatie is. Die worden dan niet met voorrang behandeld, terwijl achteraf soms blijkt dat meteen ingrijpen toch nodig was."

Daar maakt de wethouder zich zorgen over. "Als de melding bij Veilig Thuis niet door ons eigen buurtteam of buurtzorg jong is gedaan, weten we soms vijf, zes weken van niks." De wethouder wil met Veilig Thuis afspreken dat in dat soort gevallen de gemeente op de hoogte wordt gesteld, zodat het buurtteam eventueel al actie kan ondernemen. "Dat geeft extra borging, maar het blijft een lapmiddel."

Kees Kesting van de ChristenUnie vroeg de wethouder of er alternatieve oplossingen zijn. De andere partijen en de wethouder voelen daar ook veel voor, bijvoorbeeld door aan te haken bij de regio Den Bosch of door samen met Maasdriel de meldingen zelf af te handelen.

Dat zou ook nog weleens goedkoper kunnen zijn, want het aantal meldingen in Zaltbommel is naar verhouding het laagste van alle achttien gemeenten die vallen onder GGD Gelderland-Zuid. Dat komt doordat Zaltbommel de zorg anders organiseert. De gemeente zet veel geld en mensen in om problemen de kop in te drukken voordat ze ernstige vormen aannemen.

Toch is het niet zeker of een andere organisatie voor Veilig Thuis de problemen oplost. Geschoold personeel vinden, zal moeilijk blijven. En de toename van het aantal meldingen komt door landelijke afspraken, die ook voor de Bommelerwaard gelden.

Het ministerie van VWS bekijkt momenteel of gemeenten meer geld van het rijk moeten krijgen voor de taakverzwaring van Veilig Thuis. Eind dit jaar worden de resultaten van de analyse verwacht.


Janneke Boogaard