Zaltbommel vergoedt afval incontinentieluiers

zaltbommel • Inwoners van de gemeente Zaltbommel kunnen maximaal 52 euro per half jaar terugvragen als ze extra restafval hebben door incontinentieluiers en 26 euro voor ander medisch afval, zoals stomazakken.

De regeling gaat met terugwerkende kracht gelden vanaf 1 juli 2019, toen de nieuwe manier van restafval inzamelen in ging, tot er een structurele oplossing is voor het wegbrengen van dit afval. De gemeente Zaltbommel verwacht in totaal 50.400 euro nodig te hebben om de onkosten te vergoeden. De gemeenteraad moet dit geld nog wel beschikbaar stellen, maar dat is naar verwachting geen probleem. De raad gaf in september namelijk zelf opdracht voor een compensatieregeling.

Als de financiën rond zijn, kunnen inwoners vanaf maandag 18 november een verzoek voor de tegemoetkoming bij de gemeente indienen voor het eerste half jaar. Voor deze periode kan de vergoeding aangevraagd worden tot en met 18 januari 2020. Voor de eerste helft van 2020 kunnen mensen van 1 februari tot en met 31 juli de aanvraag doen. De gemeente beoordeelt of inwoners in aanmerking komen voor de tegemoetkoming, bijvoorbeeld aan de hand van facturen van de apotheek.

De vergoeding geldt niet voor babyluiers. Uiteindelijk komt er een alternatief inzamelsysteem voor zowel incontinentiemateriaal als babyluiers. Een voorstel daarvoor van Avri zou dit najaar aan de gemeenten worden voorgelegd, maar dat is vier maanden uitgesteld. De reden is dat nog niet duidelijk is wanneer Avri terecht kan bij afvalverwerker ARN, de enige in Nederland die luiers recyclet. ARN is bij het testen van een grote proefinstallatie voor het verwerken van dit afval op technische problemen gestuit. Het is daardoor niet duidelijk óf en wanneer er een definitieve installatie komt en wanneer er dan genoeg capaciteit is om ook luiers uit Rivierenland te verwerken.

In de gemeente Zaltbommel hebben naar schatting 457 inwoners incontinentiemateriaal nodig. Het geschatte aantal kinderen in de luiers is met 453 bijna even groot. In totaal gaat het om 95.000 kilo luiers per jaar. Daar komen aparte containers voor.


Janneke Boogaard