• Corrie van Geffen en Annie van Malsen.
• Corrie van Geffen en Annie van Malsen. Foto: Joke van der Eijk

Herinneringen aan de Paardenmarkt

hedel • De tijd vliegt voorbij. Dat realiseren Corrie van Geffen en Annie van Malsen zich terdege als ze terugdenken aan zo'n 43 jaar geleden toen ze met twee anderen de Zonnebloem in Hedel oprichtten. "Dat was in september 1976. Twee protestantse en twee katholieke vrouwen. Zo hoorde het in die tijd", klinkt het lachend.

Om de kas te spekken, besloot het bestuur een kraam te huren tijdens de paardenmarkt. Bij restaurant "De Lucht" werd een flinke voorraad erwtensoep ingekocht. Vers gemaakt, in emmers aangeleverd. De soep werd onder de kraam gezet. De dames hadden er echter geen rekening mee gehouden, dat het die dag prachtig weer was. Fijn om achter de kraam te staan, maar niet voor de erwtensoep, die was gaan gisten. "Zonde, de soep was zuur geworden en hebben we zo weg kunnen gooien." Het jaar daarop werd besloten, om halve Unox worsten te verkopen. "Omdat het meer aan kraamhuur kostte dan dat het iets opbracht, zijn we hier na een paar jaar mee gestopt."

Zowel Corrie als Annie zijn niet in Hedel geboren en getogen. Toen Annie in 1973 voor het eerst de paardenmarkt bezocht, is zij samen met haar aanstaande naar het viaduct gelopen, waar ze alles goed kon zien. "Ik heb met bewondering gekeken", weet ze zich nog goed te herinneren. Ook Corrie, die haar vuurdoop in 1962 had, zal die eerste keer niet gauw vergeten. "Er lag een heel pak sneeuw."

In hetzelfde jaar dat de Zonnebloem werd opgericht, werd Corrie ook lid van de EHBO, waar ze nog steeds actief is. Al jaren helpt ze bij evenementen zoals op de paardenmarkt. "In die beginjaren werd er veel gevochten. Het bier werd toen nog uit glazen gedronken, waardoor je veel mensen, die snijwonden hadden, moest behandelen. De EHBO was in die tijd gehuisvest in het nieuwe gemeentehuis. Ik herinner me nog dat in 1978 de feesttent door de politie moest worden ontruimd. De relschoppers wilden er niet uit en vochten. De EHBO heeft meer dan veertig gewonden moeten helpen."

Tegenwoordig wordt er niet meer gevochten en het bier wordt in plastic glazen geschonken, wat zorgt voor minder snijwonden. Hulp wordt nu meer geboden bij mensen die niet goed worden, bijvoorbeeld bij suikerziekte of epileptische aanvallen. Ongevallen doen zich een enkele keer voor wanneer iemand een trap van een paard krijgt of een kind dat op de kermis ergens tussen raakt. Wat er ook veranderd is, de hulp van vrijwilligers van de EHBO blijft hard nodig.

De Paardenmarkt in Hedel is dit jaar op maandag 4 november en bestaat dan precies driehonderd jaar.