• De Oranjewal was vroeger een laantje met bomen.
• De Oranjewal was vroeger een laantje met bomen. Foto: aangeleverd

Bommelaren willen bomen op Oranjewal

zaltbommel • Bommelaar Frans van den Heuvel roept de gemeente op om de Oranjewal in ere te herstellen. Het wandelpad op het laatste stukje van de Waalkade was vroeger een laantje met bomen.

De brief van Van den Heuvel sr. is mede-ondertekend door stadsgenoten Kees de Bil en Carien van Boxtel. Van Boxtel is tuin- en landschapsontwerper. Volgens hen ondersteunen veel Bommelaars dit verzoek.

In de brief aan het college en de gemeenteraad staat: "Er wordt nu op voortvarende wijze gewerkt aan de restauratie van onze wallen. Het resultaat zal straks ongetwijfeld weer 'Bommels trots' zijn. Wij willen voorstellen dat de Oranjewal mee wordt genomen in de plannen en alsnog wordt voorzien van fraaie bomen zodat de groene ring rondom de vesting weer compleet is. Tuinarchitecte Carien van Boxtel is gaarne bereid adviezen te verstrekken met betrekking tot de juiste boomkeuze."

François de Virieu beplantte het laantje ten tijde van de plantsoenen-renovatie met kastanjes. Van den Heuvel: "De reden dat deze bomen werden gekapt had te maken met de leeftijd en het feit dat sommigen daardoor een gevaar gingen opleveren voor de woningen aan de Bloemendaal. Na de kap werd toegezegd dat er spoedig nieuwe bomen van een flink formaat zouden worden teruggeplaatst. Welnu, het resultaat, decennia later, is een kaal pad. François de Virieu zou zich in zijn graf omdraaien, wanneer hij deze droefheid zou aanschouwen."

Bovendien, stellen de schrijvers: "De inwoners van onze mooie stad hebben recht op een gezonde leefomgeving en daar helpt het planten van bomen absoluut aan mee."

De opstellers van de brief stellen met het oog op die gezondheid zelfs voor om de plannen voor de Buitenstad (bij Albert Heijn) en het Leisure Dome (bij het station) te laten varen. "De 'Buitenstadruimte' tot natuurgebied verklaren zal de luchtkwaliteit én historische uitstraling van de vestingstad Zaltbommel alleen maar ten goede komen. Tevens zou dan wellicht vertraging van de bouw van het nieuwe sportcentrum kunnen worden voorkomen."

Vorige week werd bekend dat het zwembad vertraging oploopt door het gebrek aan stikstofregelgeving.