• De Pilot Flexwonen kan de woningbouw in een stroomversnelling brengen.
• De Pilot Flexwonen kan de woningbouw in een stroomversnelling brengen. Foto: Stockfoto

Zaltbommel aan de slag met flexwoningen

zaltbommel • De gemeente Zaltbommel gaat proberen aan te haken bij de Pilot Flexwonen. De rijksregeling maakt het makkelijker om snel goedkope, tijdelijke huurhuizen te bouwen.

VVD en PvdA/GroenLinks in Zaltbommel kwamen donderdag met een motie om het college hiermee aan het werk te zetten. Alle partijen steunden het verzoek.

Flexwonen is bedoeld voor mensen die snel huisvesting nodig hebben, zoals jongeren, studenten, mantelzorgers, dak- en thuislozen, vluchtelingen of mensen die door een scheiding, ziekte of ontslag een ander huis nodig hebben. Het plan is nog vers, sinds vorige week kunnen gemeenten zich ervoor aanmelden.

Via 'versnellingskamers' krijgen gemeenten die meedoen aan het project extra ondersteuning. "De versnellingskamer helpt bij allerlei zaken, zoals het in kaart brengen van de behoefte, het vinden van locaties en het toewijzen van de woningen", pleitte Nico van Wijk (PvdA/GroenLinks) voor deelname aan de pilot.

"Andere voordelen zijn dat flexwoningen gebouwd mogen worden op grond waar geen woonbestemming op zit en dat de verhuurder geen heffing hoeft te betalen." De huizen worden in principe voor vijftien jaar neergezet.

Isabel Plessius (VVD) behoort zelf tot de doelgroep, net als collega-raadslid Nadine Koster van het CDA. Plessius: "Ik ben 24 en woon nog bij mijn ouders omdat ik geen betaalbare woning in Zaltbommel kan vinden. Leeftijdsgenoten verlaten om die reden onze gemeente. De Tweede Kamer heeft de regering opgedragen 15.000 flexibele woningen per jaar te faciliteren. Dat biedt ook voor Zaltbommel een hele mooie kans."

Wethouder Gijs van Leeuwen reageerde positief op de motie. "Ik ben al aan het 'bedelen' bij woningcorporaties om tijdelijke woningen. Deze motie geeft extra mogelijkheden."

De partijen legden vast dat ze bij de begrotingsbehandeling op 7 november van de wethouder willen horen wat de resultaten zijn.


Janneke Boogaard