• Zodra Sint Maarten en de kinderen de kerk verlaten hebben, beginnen er gevarieerde concertjes.
• Zodra Sint Maarten en de kinderen de kerk verlaten hebben, beginnen er gevarieerde concertjes. archieffoto: Lya Cattel

Muzikaal programma van 18:00 tot 20:00 uur

'Aandacht delen hoort er ook bij'

zaltbommel • Het Sint-Maartensfeest in Zaltbommel richt zich dit jaar niet alleen op kinderen, maar vooral ook op volwassenen. Vrijwilligers halen mensen op, die niet in staat zijn zelf naar de Sint-Maartenskerk te komen.

Zodra de grote drukte voorbij is en de kinderen rond 18:00 uur in optocht achter Sint Maarten en zijn paard de stad in gaan om te 'bedelen', starten in de kerk verschillende optredens met muziek. Het idee om meer volwassen, vooral ook ouderen, naar de kerk te halen komt van Paulette Willemse. Zij is al jaren nauw betrokken bij de activiteiten op 11 november in de kerk. "Het feest gaat over 'delen'", licht ze toe. "De kinderen delen hun snoepgoed, er is een inzameling voor de Voedselbank en voor de Hussein Foundation. Spullen delen is best heel makkelijk. Het leek mij nu zo mooi om wat vaker 'aandacht' te delen."

Het idee kwam bij haar op door een actie van carnavalsvereniging De Wallepikkers. De Raad van Elf haalde jarenlang mensen thuis op, wanneer ze niet meer zo goed ter been waren en toch graag van een carnavalsmiddag wilden genieten. "Ik vind dat zo'n mooi initiatief", zegt Paulette. Ze stapte naar het organiserend comité, dat haar idee omarmde.

Een werkgroepje heeft het plan verder uitgewerkt en heeft afspraken gemaakt met BrabantZorg, de PKN-kerk, Stichting Welzijn en de katholieke kerk. Er zijn al flink wat mensen uitgenodigd om met een vrijwilliger mee te gaan naar het Sint-Maartensfeest. "Ze krijgen allemaal een consumptiebon voor een kop erwtensoep of een pannenkoek met een drankje", vertelt Paulette. En ondertussen kunnen de bezoekers genieten van optredens van verschillende muzikanten, waaronder de populaire Bommelse band The Wieners (het programma staat links op deze pagina).

Paulette hoopt dat veel vrijwilligers met hun speciale gasten aanwezig zijn bij de mini-concertjes. "Het is een experiment", zegt ze. "We hopen dat veel mensen hun 'aandacht' gaan delen met anderen. Niet alleen tijdens Sint Maarten, maar ook op andere dagen."

Britta Alink