• Het boekomslag van De gebroeders B.
• Het boekomslag van De gebroeders B. Foto: aangeleverd

Boek: criminele tweeling

bommelerwaard • Voor haar nieuwe boek 'De gebroeders B.' dook Steffie van den Oord in de beruchte geschiedenis van de tweeling Frans en Jan Bosbeeck. Ze pleegden eind achttiende eeuw overvallen in zo'n beetje heel West-Europa, ook in de Bommelerwaard.

Voor de historische roman werkte Van den Oord (1970), die zelf opgroeide in Ammerzoden, zich door meters archiefmateriaal. Ze kwam op het spoor van het waargebeurde, meeslepende verhaal over twee van de meest gezochte mannen van Europa in hun tijd, aanvoerders van de Grote Nederlandse Bende.

"Wacht, hier heb ik informatie over een overval in de Bommelerwaard", vertelt de schrijfster opgewekt aan de telefoon. "In 1792 beroofde één van de broers een dove weduwe die aan één van de dijken woonde. De buit: vierduizend gulden en een gouden ketting met juwelen hanger."

Dit gegeven heeft het boek niet gehaald, omdat Van den Oord heeft ingestoken op een latere periode in het leven van de gebroeders B. "Op een gegeven moment zijn ze rijk geworden van alle diefstallen en overvallen en zoeken ze iets anders: respect en macht. Ze vinden allebei een andere manier om hogerop te komen. Dat vond ik een interessant gegeven."

Steffie van den Oord schreef eerder onder andere 'Eeuwelingen', dat zestien keer is herdrukt. 'De gebroeders B.' telt 392 bladzijden en kost 20,99 euro. Het verschijnt ook als e-book.