• Op dit moment heeft de winkel een mooie Kerstafdeling.
• Op dit moment heeft de winkel een mooie Kerstafdeling. Foto: Britta Alink

Kringloopwinkel houdt veel geld over

zaltbommel • Negentigduizend euro gaat Kringloopwinkel De Spullewaard dit jaar schenken aan goede doelen. En er is geld over om nóg meer doelen te steunen.

Bestuurslid Andries Donker denkt dat veel organisaties en stichtingen niet weten dat ze kans maken op een donatie. "Natuurlijk moeten de aanvragers aan een aantal voorwaarden voldoen", legt hij uit. "Zo moet de organisatie een connectie hebben met de Bommelerwaard. En het moet gaan om hulp aan mensen, dus niet aan dieren of aan kunstwerken bijvoorbeeld. We schenken ook nooit aan particulieren, die er zelf beter van worden."

Elke aanvraag komt binnen bij Andries, die beoordeelt of de aanvrager aan de voorwaarden voldoet. Hij bespreekt de aanvragen vervolgens met het bestuur. Daarna gaat er een voorstel naar de vrijwilligers. "We hebben vier of vijf keer per jaar werkoverleg met de vrijwilligers", licht Andries toe. "Uiteindelijk bepalen zij waar het geld naar toe gaat." Alleen bij noodsituaties zoals bijvoorbeeld een Tsunami van een paar jaar geleden, kan het bestuur zelf beslissen geld over te maken.

Vorig jaar is Andries zelf actief op zoek gegaan naar stichtingen, om ze op de mogelijkheden te wijzen. "Dat werd meestal heel positief ontvangen", vertelt hij. "En vervolgens hoorden we nooit iets van ze. Waarom? Ik zou het niet weten. Ze laten echt geld liggen." Het komt misschien, omdat organisaties bang zijn dat ze niet aan de voorwaarden kunnen voldoen of dat ze bijvoorbeeld geen ANBI-verklaring hebben. "Die moeten ze dan gewoon aanvragen bij de belastingdienst", vindt Andries. Een aantal instellingen weet De Spullewaard juist heel goed te vinden. Andries noemt de VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg) en de Voedselbank als voorbeeld. "Die aanvragen worden vrijwel altijd gehonoreerd", zegt hij. "We zijn als bestuur nu dan ook aan het kijken of we daarvoor een soort permanente sponsoring voor in het leven kunnen roepen."

Andere veel voorkomende aanvragen komen van mensen die een sponsoractie houden, bijvoorbeeld door mee te doen aan Alpe d'Huzes. "Daarvan hebben we besloten dat elk verzoek gehonoreerd wordt met een bedrag van 500 euro. We maken geen onderscheid meer."

Eindejaarsactie

Eén keer per jaar maakt de Kringloop een uitzondering op de voorwaarden. Dat is tijdens de Eindejaarsactie, die vorige week weer begonnen is. Hiervoor kunnen allerlei doelen zich aanmelden, waaronder het dierenasiel. Wie in deze periode voor minimaal 5 euro aankopen doet in de kringloopwinkel, kan zijn stem uitbrengen op zijn of haar favoriete goede doel. Op zaterdag 30 november krijgen tien goede doelen een cheque van maar liefst duizend euro overhandigd tijdens een feestelijke middag.

Britta Alink