donderdag 24 oktober

Koffie bij JOOP
10:00-11:30, Gameren, JOOP. Voor alle inwoners van het dorp. Koffie en thee kosten 1 euro, iets lekkers erbij ook 1 euro.

Ladies Night De Kreek
19:00, Kerkdriel, De Kreek. Zie kader bovenaan.

Texel en Jan Wolkers
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. Serie filmbeelden over 'Texel, het eiland van Jan Wolkers' in het kader van 'Nederland Leest'. O.a. afleveringen van 'De Achtertuin van Jan Wolkers', de bekroonde jeugdserie van Machteld van Gelder, uitgezonden door VPRO. Na de pauze de documentaire 'Texel, de parel der Waddeneilanden' van Herman van der Horst. Ook een hommage aan de afgelopen zomer overleden acteur Rutger Hauer. Entree: 5 euro, leden van bibliotheek Rivierenland 4 euro en kinderen gratis. Reserveren niet nodig. www.stroomhuisneerijnen.nl

Het Bonte Boertje
20:30-22:00, Poederoijen, dorpshuis Podarwic. Nationale tentoonstelling van vogelvereniging Het Bonte Boertje. Ook op vrijdag van 14:00 tot 23:00 uur en zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur.

vrijdag 25 oktober

Expositie Dick Haakman
13:00-17:00, Poederoijen, De Gevleugelde Ezel. Zie uitgelicht.

Stoere Struintocht
14:00-16:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Samen met je kinderen struinen buiten de paden in het ruige Munnikenland rond Slot Loevestein. De gidsen van Staatsbosbeheer laten kinderen beleven hoe leuk het is langs de rivier. Speuren naar sporen, stenen en schelpen. Aanmelden is niet nodig, betalen kan aan de kassa van Slot Loevestein (10 min. lopen vanaf parkeerplaats).

Opening Waterplein
14:45, Zaltbommel, achter Pand 9. Een deel van het college van B&W en aannemers Tankens, Van der Plas en Somers Civiele Techniek die het Waterplein aanlegden spelen een potje voetbal tegen leerlingen van Cambium en Gomarus. Freerun-clinic door Gym- en Turnvereniging Ammerzoden, Pannaclinic met Nasser El Jackson (allroud straatvoetballer én wereldkampioen groundmoves). Virtual Reality-experience om onder de grond bij het Waterplein te kijken.

Benefietconcert Désibel
19:30, Gameren, Muziekgebouw Middelkampseweg 12. Benefietconcert van Opleidingsorkest Désibel uit Gameren en Nederhemert samen met Kinderkoor De Maaszangertjes. Voor Ghana onder het motto 'Kinderen voor Kinderen'. Jenice Bouman (22) zelf muzikant bij Désibel, organiseert het concert samen met de jeugdcommissie. Ze is als verpleegkundige tien weken in Ghana geweest en zag een groot tekort aan spullen in Central Hospital in Tamale. Met de opbrengst van het concert wil ze de benodigde spullen kopen. Ook leuke acties zoals een loterij. bloemenverkoop en grabbelton.

110-jarig jubileum Fanfare Juliana
19:30, Rossum, De Bogerd. In de sporthal wordt het 110-jarig bestaan van Fanfare Juliana uit Rossum gevierd met een optreden van de bekende Brabantse zanger Gerard van Maasakkers en zijn combo. Kaarten kosten in de voorverkoop 11 euro per stuk en aan de kassa 12,50 euro. Ze zijn te bestellen via: huibhelma@kpnmail.nl

Open Podium Taal
20:00-22:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Eerste editie van een nieuw open podium voor iedereen die van de Nederlandse taal houdt. Gesproken woorden worden afgewisseld met gespeelde klanken. Entree: 5 euro.

Jim van der Zee
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. Jim van der Zee is bekend van The Voice. Nu toert hij samen met pianist Reinout Douma en band door het land met de show 'Starting the Engine'. Covers (soul, jazz, blues en folk), maar ook eigen werk. Hij vertelt in een intieme setting over het verhaal achter de nummers. Nieuwe muziek, nieuwe verhalen en een krachtige show.

zaterdag 26 oktober

Open dag steenfabriek
10:00-15:00, Aalst, De Rijswaard 2. Publiek kan de productie bekijken bij steenfabriek De Rijswaard. In de showroom zijn alle ruim honderd verschillende soorten stenen te bewonderen. Daarnaast zijn er activiteiten voor kinderen en een hapje en drankje.

Herfstmarkt Slotshof
10:00-15:00, Gameren, Slotshof. Zie kader bovenaan.

Champignon Obstakel Run
11:00, Ammerzoden, Hoppies. Zie kader bovenaan.

Soep eten
12:00-13:00, Zaltbommel, Pand 9. Samen soep eten voor 1,00 euro per kom; er is keuze uit een vegetarische soep en één met ballen. Vooraf aanmelden is niet nodig. Organisatie: Buurtzorg en Protestantse Gemeente Zaltbommel.

Expositie Dick Haakman
13:00-17:00, Poederoijen, De Gevleugelde Ezel. Zie uitgelicht.

Gezellige meezingers
14:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Het koor 'Dé Heurdevaneiges' zingt gezellige meezingers.

'Nijntje op de fiets'
14:30, Zaltbommel, De Poorterij. Actrice en zangeres Marianne van Houten neemt de kinderen mee in het verhaal van Nijntje die een dag gaat fietsen. Gebaseerd op verhalen uit verschillende Nijntje-boekjes. Gespeeld in een herkenbaar decor, waarin de wereld van Nijntje, leuke liedjes en de iconische tekeningen van Dick Bruna op verrassende manier een rol spelen.
www.de-poorterij.nl

Demolition Brothers
17:00, Zaltbommel, Stadsbrouwerij. Een middag harde blues aangevuld met de subtiele sound van Big Ritch. De band rond frontman Richard van de Elzen, Big Ritch and de Blacksmith Company speelt een mix van 50's en 60's Style Blues. The Demolition Brothers (Eric Labadie drums, André Dieterman gitaar en Kristian van Daalen bas) hebben hun sporen aardig verdiend in de blues waaronder Kingsnakes. Toegang gratis, kom op tijd, want vol = vol.

Bingo in Opijnen
19:30, Opijnen, gebouw Maranatha. Eerste bingo-avond van het winterseizoen. Mooie prijzen zoals levensmiddelenpakketten, vleesschotels en taarten. Hoofdprijs: 125 euro. De opbrengst is voor de hervormde kerk van Opijnen. Gratis kopje koffie.

Nacht van de Nacht
20:00-22:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Anja de Wit houdt een inleiding over nachtvlinders en de invloed van kunstlicht. Aansluiten naar buiten, om de nachtvlinders te bekijken. De bomen zijn besmeerd met een zoete lokstof, waar nachtvlinders op af komen. Ook geschikt voor kinderen. Entree: 5 euro, kinderen gratis.

Struinen in het donker
20:00-22:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Nachtelijke struintocht in het kader van 'Nacht van de Nacht'. Met de gids van Staatsbosbeheer het Munnikenland in. Deelname is gratis. Neem géén zaklamp mee. De start is vanaf de grote parkeerplaats. Aanmelden is niet nodig. Meer informatie via: s.blom@staatsbosbeheer.nl

Middeleeuwse muziek
20:15, Ammerzoden, Kasteel Ammersoyen. Ensemble Peregrina zingt over onthechting en verlangens, kuisheid en verleiding. toewijding en rebellie. Met liederen van de illustere componiste Hildegard von Bingen en muziek uit de beroemde Huelgas Codex schetsen de zangeressen het leven in het middeleeuwse nonnenklooster. Het ensemble bestaat uit Jane Achtman (vedel) en de zangeressen Lorenza Donadini, Hanna Järveläinen en Anna Miklashevich. Muzikaal leider is Agnieszka Budzinska-Bennett. Seizoen Oude Muziek. www.oudemuziek.nl

zondag 27 oktober

Koffieconcert St. Caecilia
11:00, Ammerzoden, Koetshuis Kasteel Ammersoyen. Koffieconcert van fanfareorkest en opleidingsorkest van Fanfare St. Caecilia. Op het programma staat bekende filmmuziek. Toegang gratis.

Familie Run
11:00, Ammerzoden, Hoppies. Speciaal voor (groot)ouders en/of kinderen. Zie kader bovenaan.

Meditatieve viering
11:00, Zaltbommel, Sint Martinuskerk. Thema: 'Troost' (uit de Bergrede). Na afloop koffie/thee in het parochiecentrum.

Spirituele en welzijn beurs
11:00, Kerkdriel, De Kreek. Spirituele webwinkel 'Ariadne Healing' organiseert de vierde editie van de spirituele en welzijn beurs. Aan de beurs nemen verschillende professionals deel, er is een verkoop en er kunnen workshops worden gevolgd. Entree bedraagt 5 euro

Rondleiding XL
14:00-16:00, Ammerzoden, Kasteel Ammersoyen. Deuren die normaal gesloten blijven gaan tijdens deze extra lange rondleiding wel open. Van de kelders, via torenkamers en verdiepingen naar de grote zolder. Ook de oostvleugel, diverse torenkamers en poortgebouw zijn te bezichtigen. Entree: 12,50 euro. Reserveren is noodzakelijk: ammersoyen@glk.nl

Wereldmuziek
14:00-16:00, Zaltbommel, brede school De Zandkampen. Samen muziek luisteren, iets laten horen of presenteren. Voor alle families, vluchtelingen- en migrantengroepen. Georganiseerd door Stichting Kompas en Vluchtelingenwerk.

maandag 28 oktober

Creatief bij JOOP
19:30, Gameren, JOOP. Creatieve avond met kosteloos materiaal. Koffie en thee: 1 euro.

PAD zoekt vrijwilligers
19:30-21:00, Ammerzoden, Café De Ster. Inloopavond voor nieuwe vrijwilligers voor Stichting PAD Ammerzoden. Voor het organiseren en voortzetten van het PAD Weekend.

dinsdag 29 oktober

PCOB-middag
14:00, Gameren, gebouw Elim. Cor Veroude vertelt over 'Nederland van het gas af'. Over milieu- en klimaatvriendelijke mogelijkheden. Bijvoorbeeld over de warmtepomp. Hoe werkt zo'n ding? En past die in uw bestaande woning? Ook niet-leden zijn van harte welkom. Toegang gratis.

Middag over Valys
14:00, Hedel, Seniorenhof De Munt. Mensen van Valys komen alles vertellen over taxivervoer. Wie komen er voor in aanmerking, en hoe werkt het. Entree en koffie gratis.

Koffiemiddag
14:00-16:00, Hedel, De Munt. Gezellig onder het genot van een kopje koffie of thee de maand doornemen. Alle 55-plussers zijn welkom.

Klussen en kletsen
19:00, Gameren, JOOP. Klus- en kletsavond voor mannen. Ook boeken ruilen.

Cinemaarten
20;15, Zaltbommel, De Poorterij. Film 'Manta Ray'. Cameraman Phuttiphong Aroonpheng debuteert als regisseur en draagt zijn film op aan de Rohingya vluchtelingen, een etnische minderheid in Myanmar, die al decennialang wordt bedreigd met geweld en moord.

woensdag 30 oktober

Introductieles Tang Soo Do
15:00, Zaltbommel, De Toermalijn. In de gymzaal van de Toermalijn vindt een introductieles 'Tang Soo Do' plaats voor kinderen uit groep 3 tot en met 8. Aanmelden: www.sjorssportief.nl

Chinese eetavond
17:15, Rossum, De Vaste Burcht. Deelname kost 10 euro incl. consumptie. Graag aanmelden via: 0418-664664 of welzijnvb@stmr.nl

Gezonde leefstijl
19:30-21:30, Rossum, dorpshuis De Parel. 'Samen op weg naar een gezonde leefstijl'. Avond georganiseerd door de dorpsraden van Rossum en Hurwenen, samen met GGD. Patrick Klaassen en Brechtje Bandell van GGD Gelderland-Zuid vertellen over het project 'Een gezonde leefstijl'. Ook Buurtzorg is bij de avond betrokken. Na een korte inleiding gaan de aanwezigen met elkaar in gesprek over de kansen, die er in Rossum en Hurwenen liggen om een gezonde leefstijl voor iedereen mogelijk te maken.

Lezing over magnesium
19:30, Kerkwijk, Praktijk Sirius. Praktijk Sirius organiseert een gratis lezing over het belang van magnesium. Magnesium is een uiterst belangrijk mineraal voor een gezond lichaam. Annelies Dicke en Floor Mulder van Magnesium Forever vertellen en geven advies. Inschrijven kan via: www.reikipraktijksirius.nl/contact/

donderdag 31 oktober

Bloemschikken mantelzorgers
10:00-12:00, Zaltbommel, wijkhuis De Spellewaard. Workshop Bloemschikken voor mantelzorgers. Een moment om te ontspannen, maar ook om ervaringen te delen. Deelname kost 7,50 euro. Aanmelden: mantelzorg@welzijnbommelerwaard.nl of 0418-634231.

SWOBKD middag
14:30-16:45, Bruchem, gebouw Eben Haezer. De Deurnse dokter Hans van den Broek vertelt over 'Koorts en Honger, de geneeskunde in vroeger tijden op het platteland'.

Meer op: www.hetkontakt.nl