Dierenasiel heeft facebookpagina weer terug

bruchem • Het dierenasiel in Bruchem kan weer bij de eigen facebookpagina. Dat is de uitkomst van een kort geding, dat vrijdag diende in Arnhem.

De facebookpagina bestaat al sinds 2011 en heeft bijna tienduizend 'likes'. De pagina is opgezet door Wilma de Joode, die jarenlang de beheerder was van het dierenasiel. Zij beheerde de pagina heel actief, plaatste dagelijks berichten, reageerde op bezoekers. Deze zomer heeft ze ontslag genomen bij het asiel, na meerdere conflicten met het bestuur. Ze nam de facebookpagina mee, omdat zij van mening was dat die haar toebehoorde.

Het bestuur dacht daar anders over en heeft meerdere keren gevraagd om de inloggegevens van de pagina. Die kwamen niet en daarop besloot het bestuur naar de rechter te stappen. De voorzieningenrechter gaf het bestuur voor een deel gelijk. Volgens hem is 'voldoende aannemelijk' dat het Dierenopvangtehuis 'rechthebbende' is. De beheerster werd volgens het bestuur vier uur per week vrijgesteld van werk om de facebookpagina bij te houden. De rechter bepaalde dan ook dat De Joode de inloggegevens binnen twee dagen moest afstaan. Dat is inmiddels gebeurd.

Proceskosten

Ook werd de beheerster veroordeeld tot het betalen van de proceskosten, in totaal bijna 3000 euro. Dat geld heeft de oud-beheerster niet. Daarom startte haar partner afgelopen weekend een online crowdfund actie. De reacties stroomden binnen en veel mensen hebben een tientje of meer gestort; binnen een dag was de benodigde 3000 euro binnen.

Het bestuur wilde ook dat De Joode zich op social media niet meer negatief uitlaat over het dierenasiel en het bestuur. Daar ging de rechter niet in mee. De berichten zijn volgens hem misschien wel 'negatief, smadelijk, lasterlijk en onjuist', maar ze zijn volgens de rechter niet 'onrechtmatig'.

De facebookpagina is op dit moment nog te vinden onder de naam 'Honden en Kattenpagina'. Het is de bedoeling dat de naam Dierenopvangtehuis De Bommelerwaard snel terugkomt.

Britta Alink