Collecte voor Bertiméus Fonds

zaltbommel • Het Bartiméus Fonds collecteert deze week in de gemeente Zaltbommel. Het fonds zet zich in voor mensen die slechtziend of blind zijn. De opbrengst van de collecte is bedoeld voor slimme hulpmiddelen, bijvoorbeeld apps die je via spraak en beacons helpen om de weg te vinden op straat en in gebouwen. Of een deurbel, die werkt met gezichtsherkenning en via een trilsignaal doorgeeft of er wel of geen bekende voor de deur staat.


'Samen naar een gezonde leefstijl'

rossum • In dorpshuis De Parel wordt woensdag 30 oktober de bijeenkomst 'Samen op weg naar een gezonde leefstijl' gehouden. De avond is georganiseerd door de dorpsraden van Rossum en Hurwenen samen met de GGD. Patrick Klaassen en Brechtje Bandell van GGD Gelderland-Zuid geven een korte inleiding over het project 'Een gezonde leefstijl'. De aanpak is erop gericht samen met inwoners effectief te werken aan een gezonde leefstijl voor volwassenen en kinderen. De GGD werkt hierin samen met de gemeente Maasdriel. Ook Buurtzorg is bij de avond betrokken. De avond duurt van 19:30 tot 21:30 uur en de toegang is gratis.


Karl Marx in Zaltbommel

zaltbommel • SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak vertelt op vrijdag 8 november over Karl Marx in Zaltbommel. Hij gaat ook met de aanwezigen in discussie over wat de politieke leer van Marx nu nog voor ons betekent. In de negentiende eeuw predikte Karl Marx overal in Europa over opstand en revolutie, maar in het rustige Zaltbommel leek hij even te kunnen genieten van het gewone leven. Hij kwam graag in de stad, al was het maar om geld te vragen bij de familie Philips. Het gezin van Marx leefde in armoede en hij gebruikte dat geld dan ook om zijn vrouw en kinderen te kunnen onderhouden. Ook maakte hij lange wandelingen langs de Waal met zijn nichtje Nanette en werkte hij aan de keukentafel van de familie Philips aan zijn politieke boek 'Het Kapitaal'. De avond 'Voor het geld en de liefde: Karl Marx in Zaltbommel' vindt plaats in De Poorterij en begint om 20:00 uur. Toegang is gratis.