Maasdriel introduceert 'kernwethouders'

maasdriel • Elk dorp in Maasdriel wordt in de toekomst gekoppeld aan een wethouder, de 'kernwethouder'. Dat staat als plan in de gemeentebegroting, die op donderdag 7 november in de gemeenteraad op de agenda staat.

Hoe het 'kernwethouderschap' er precies uit gaat zien, moet nog verder uitgewerkt worden. Het college wil in het ieder geval haar 'zichtbaarheid' voor inwoners en ondernemers verder uitbouwen. "Door actief aanwezig te zijn waar het moet én waar het kan", zo staat in de begroting te lezen. "Op locatie in de kernen, in overleg gaan met ondernemers, dorpsraden, stichtingen en verenigingen." Naast de kernwethouders gaan een 'kernmakelaar' en een 'kernconciërge' aan de slag.

De begroting van Maasdriel ziet er financieel weer gezond uit. "Vijf jaar geleden moesten we flink bezuinigen, maar nu ziet ons meerjarenperspectief er gelukkig steeds beter uit", zegt financieel wethouder Jan-Hein de Vreede. Hij heeft er opnieuw voor gekozen 'voorzichtig te begroten'. "Zo houden we een beetje 'vet op de botten", licht hij toe. "We hebben nog steeds een flinke reserve en dat is ook belangrijk voor de gemeente."

Net als alle andere gemeenten in het land kijkt Maasdriel bezorgd naar de uitgaven voor de zorg; het sociaal domein. Dit jaar heeft de gemeente dan ook maar liefst drie miljoen euro uit de reservepot gehaald en die alvast gereserveerd voor de zorg. "Het gaat dan over de zorgkosten in 2019, 2020 en 2021, voor drie jaar dus", legt De Vreede uit.

In de begroting staat dit jaar ook extra geld voor de aanpak van overlast door de roeken in Heerewaarden, de eikenprocessierups en de Japanse Duizendknoop. Verder is er aandacht voor het (verkeers)veiliger maken van woonwijken, de regionale energiestrategie en 75 jaar Bevrijding.

De wethouder is tevreden over het feit dat de gemeentelijke belastingen niet omhoog gaan. "De WOZ volgt alleen de inflatie, rioolrechten blijven gelijk en de hondenbelasting gaat in 2020 met vijftig procent omlaag", licht hij toe.

Britta Alink