donderdag 17 oktober

Luisterkring Klassiek
10:00-11:30, Zaltbommel, Bibliotheek. Liefhebbers van klassieke muziek luisteren met elkaar naar muziek en praten er over door. Deelname is gratis.

Koffie bij JOOP
10:00-11:30, Gameren, JOOP. Voor alle inwoners van het dorp. Koffie en thee kosten 1 euro, iets lekkers erbij ook 1 euro.

Alzheimer Café
19:00-21:30, Kerkdriel, De Leyenstein. Thema: 'Vormen van Dementie'. Over de verschijnselen, het verloop, de levensverwachting, behandeling en begeleiding. Gastspreker is prof. dr. Rob van Marum, klinisch geriater in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

vrijdag 18 oktober

Kienen bij KBO
13:30-15:00, Kerkdriel, De Leyenstein. Het wereldberoemde duo Toos en Toon is er weer helemaal klaar voor. Voor alle 50-plussers. Deelname kost 4 euro (extra kaart: 1 euro).

Sing-in
19:30, Waardenburg, oude school. In de oude school naast de Hervormde Kerk vindt een sing-in plaats. Er is gekozen voor liederen met het thema 'Stil' en de begeleiding wordt verzorgd door een gelegenheidsband.

Strafrecht? Levensecht!
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. Gerlof Meijer geeft op heldere manier inzicht in dilemma's waar strafrechters mee te maken hebben. Hoe hak je een knoop door in ernstige strafzaken? Waarom krijgt een serieverkrachter geen levenslang?

zaterdag 19 oktober

Uiterwaarden Cross
9:00-21:00, Zaltbommel, uiterwaarden (centrum). Wedstrijden in de Top Competitie van de KNWU, clinics voor lokale jeugd en mountainbikewedstrijd. Met entertainment in de CrossTent o.a. Zanger Kafke.

Paardensportartikelen
10:00-15:00, Ammerzoden, Gelderse Boys. Tweedehands markt voor Paardensportartikelen en -kleding. doe mee door zelf een kraampje te huren of kom gezellig langs.

Bommelse Appeldag
10:00-19:00, Zaltbommel, Zelfplukboomgaard 't Straatje. (even voorbij het Kloosterwiel onder aan de dijk). Zelf appels plukken. Er staat een reeks kraampjes met gasten. Josse Haarhuis van de Buitengewone varkens is er ook imker Jan Vernooij is er bij. Afsluiting met live band 3WeeksNotice (vanaf 15:00 uur) en barbecue door Josse van Buitengewone Varkens (vanaf 16:00 uur.

Expositie Dick Haakman
11:00-17:00, Poederoijen, Brasserie De Buurman. Expositie 'Ode aan de vreugde van het leven' met werk van Dick Haakman (1934-2018). Tijdens de expositie vertellen diverse sprekers over de technieken die Haakman gebruikte en over zijn leven. Er is muzikale omlijsting. Coby Baas overhandigt een door haar gemaakt portret van Dick Haakman aan zijn vrouw, de gewaardeerd concertpianiste Mascha van Peijpe.

Meezing middag
13:30, Ammerzoden, De Weesboom. Gezellige middag met Nederlandstalige liedjes. Georganiseerd door De Disselzangers, m.m.v. De Vischwijven uit Woudrichem en het Ak Koordje uit Elshout. De teksten van de liedjes staan geprojecteerd op een groot scherm.

De Andersons met Emmy Verhey
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. 'Hier Dooft Niets'. Hartstochtelijk en humoristisch theaterconcert over opnieuw beginnen en de luiken openen. Met liederen en verhalen voor levenslust, liefdeslust en troost. Speciale gast: Emmy Verhey.

zondag 20 oktober

Dovendienst
10:00, Zaltbommel, Sint-Maartenskerk. Dienst voor doven en slechthorenden, georganiseerd door de interkerkelijke commissie voor het dovenpastoraat. Voorganger ds. J. de Heer. Ook voor mensen die niet doof en slechthorend zijn.

Excursie Grote Grazers
10:30, Poederoijen, parkeerplaats Slot Loevestein. Met de gids van Natuurwacht Bommelerwaard op zoek naar de grote grazers: rode geuzen en konikpaarden in het Munnikenland. Denk aan warme kleren en trek wandelschoenen of laarzen aan. Deelname is gratis, aanmelden niet nodig.
www.natuurwachtbommelerwaard.nl

Cultuurhistorische wandeling
10:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Met de boswachters wandelen over landgoed Waardenburg en Neerijnen van Geldersch Landschap & Kasteelen. Door het parkbos naar de Waalbandijk en de kasteeltuin. Deelname kost 5 euro voor volwassenen, 2,50 euro voor kinderen. Reserveren is noodzakelijk en kan via:
www.glk.nl/activiteiten

Ricky Risolles
14:30, Zaltbommel, De Poorterij. 'Ya, dat is iets Indisch'. Met verhalen, muziek en niemand minder dan Tante Lien (Wieteke van Dort) laat Ricky zijn kijk op zijn Indisch-zijn horen aan ieder die 'gila' (gek) genoeg is om te luisteren. Met o.a. de muzikanten Guus Paat, Pim Fuchs en Laurens van Wessel. Foodtruck Happy Indo is aanwezig met lekkere hapjes, rijstmaaltijden, broodjes en snacks.
www.de-poorterij.nl

Rivierenland Klassiek
15:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. De Spaanse pianiste Milena Martinez speelt werken van E. Granados (The Love and the Death), van F. Chopin (Etude Op. 25 nr. 10), van F. Schubert (Sonata D. 959 A Major, First and Fourth Movements) en van S. Rachmaninov (Etude Op. 39 nr. 4.) In de prelude speelt de nog jonge pianiste Inge Meenhors, die drie jaar les heeft bij Sally Walmsley. Inge speelt werken van Ludovico Einaudi (I Giorni), van J.S. Bach (Prelude 3 in D minor) en van W.A. Mozart (Rondo alla Turca). De presentatie is in handen van Mark Zielhorst. Entree: 15 euro incl. glas wijn of fris.
www.stroomhuisneerijnen.nl

Praisedienst Zuilichem
18:30, Zuilichem, gereformeerde kerk. Ds. Inge Eckhardt spreekt over het thema 'Gunnend Leven'. Met muzikale begeleiding door de band One Desire uit Wijk en Aalburg (o.a. opwekkingsliederen). Na afloop koffie, thee, fris.

maandag 21 oktober

Creatief bij JOOP
19:30, Gameren, JOOP. Creatieve avond met kosteloos materiaal. Koffie en thee: 1 euro.

dinsdag 22 oktober

Klussen en kletsen
19:00, Gameren, JOOP. Klus- en kletsavond voor mannen. Ook boeken ruilen.

ZVV Inloopavond
19:30-20:00, Nederhemert, Nijverheidstraat 12. In gesprek met raadsleden en/of de wethouder van ZVV over onderwerpen die de inwoners belangrijk vinden. Iedereen is welkom.

Cinemaarten
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. Film 'Claire's Camera' van regisseur Hong Sang-soo. Claire is een Parijse lerares, die op uitnodiging van een vriendin het filmfestival van Cannes bezoekt. Gedreven maakt ze foto's van mensen, die ze dwalend door de badplaats tegenkomst. Zo raakt ze in contact met Man-Hee, een jonge Koreaanse vrouw, die halverwege het filmfestival zonder opgaaf van redenen ontslagen is door een producente. De film is geen luchtig niemendalletje, maar een ironische zedenkomedie met diepgang dankzij de charismatische hoofdrolspeler Isabelle Huppert en Kim Min-hee.

woensdag 23 oktober

Bezig in het bos
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Ontdekkingstocht voor (groot)ouders en (klein)kinderen op landgoed Waardenburg en Neerijnen. Samen met de boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen op zoek naar bladeren, bomen en paddenstoelen. Deelname kost 5 euro voor volwassenen, 2,50 euro voor kinderen. Reserveren is noodzakelijk en kan via:
www.glk.nl/activiteiten

Repair Café
14:00-16:30, Zaltbommel, Pand 9. Kapotte spullen laten repareren of herstellen. Klein elektra, kleding, speelgoed, fietsen, meubeltjes en computers.

Stoere Struintocht
14:00-16:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Samen met je kinderen struinen buiten de paden in het ruige Munnikenland rond Slot Loevestein. De gidsen van Staatsbosbeheer laten kinderen beleven hoe leuk het is langs de rivier. Speuren naar sporen, stenen en schelpen. Kleine bloemetjes en beestjes bekijken door een loep of de grote grazers bespieden. Aanmelden is niet nodig, betalen kan aan de kassa van Slot Loevestein (10 min. lopen vanaf parkeerplaats).

donderdag 24 oktober

Koffie bij JOOP
10:00-11:30, Gameren, JOOP. Voor alle inwoners van het dorp. Koffie en thee kosten 1 euro, iets lekkers erbij ook 1 euro.

Het Bonte Boertje
20:30-22:00, Poederoijen, dorpshuis Podarwic. Nationale tentoonstelling van vogelvereniging Het Bonte Boertje. Ook op vrijdag van 14:00 tot 23:00 uur en zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur.

vrijdag 25 oktober

Stoere Struintocht
14:00-16:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Samen met je kinderen struinen buiten de paden in het ruige Munnikenland rond Slot Loevestein. De gidsen van Staatsbosbeheer laten kinderen beleven hoe leuk het is langs de rivier. Speuren naar sporen, stenen en schelpen. Kleine bloemetjes en beestjes bekijken door een loep of de grote grazers bespieden. Aanmelden is niet nodig, betalen kan aan de kassa van Slot Loevestein (10 min. lopen vanaf parkeerplaats).

Opening Waterplein
14:45, Zaltbommel, achter Pand 9. Een deel van het college van B&W en aannemers Tankens, Van der Plas en Somers Civiele Techniek die het Waterplein aanlegden spelen een potje voetbal tegen leerlingen van Cambium en Gomarus. Freerun-clinic door Gym- en Turnvereniging Ammerzoden, Pannaclinic met Nasser El Jackson (allroud straatvoetballer én wereldkampioen groundmoves). Virtual Reality-experience om onder de grond bij het Waterplein te kijken.

110-jarig jubileum Fanfare Juliana
19:30, Rossum, De Bogerd. In de sporthal wordt het 110-jarig bestaan van Fanfare Juliana uit Rossum gevierd met een optreden van de bekende Brabantse zanger Gerard van Maasakkers en zijn combo. Kaarten kosten in de voorverkoop 11 euro per stuk en aan de kassa 12,50 euro. Ze zijn te bestellen via:
huibhelma@kpnmail.nl

Open Podium Taal
20:00-22:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Eerste editie van een nieuw open podium voor iedereen die van de Nederlandse taal houdt. Gesproken woorden worden afgewisseld met gespeelde klanken. Entree: 5 euro.
www.stroomhuisneerijnen.nl

Jim van der Zee
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. Jim van der Zee is bekend van The Voice. Nu toert hij samen met pianist Reinout Douma en band door het land met de show 'Starting the Engine'. Covers (soul, jazz, blues en folk), maar ook eigen werk. Hij vertelt in een intieme setting over het verhaal achter de nummers. Nieuwe muziek, nieuwe verhalen en een krachtige show.

zaterdag 26 oktober

Open dag steenfabriek
10:00-15:00, Aalst, De Rijswaard 2. Publiek kan de productie bekijken bij steenfabriek De Rijswaard. In de showroom zijn alle ruim honderd verschillende soorten stenen te bewonderen. Daarnaast zijn er activiteiten voor kinderen en een hapje en drankje.

Champignon Obstakel Run
11:00, Ammerzoden, Hoppies. Tweede edtiie COR. 6 of 14 km over het terrein van Hoppies, champignonkwekerij De Hopwaag, Van den Oord Champignoncultures, langs de aardbeien van Joost van Uitert en het aardappelbedrijf van JAC van Den Oord. Meer informatie:
www.champignonobstakelrun.nl

Soep eten
12:00-13:00, Zaltbommel, Pand 9. Samen soep eten voor 1,00 euro per kom; er is keuze uit een vegetarische soep en één met ballen. Vooraf aanmelden is niet nodig. Organisatie: Buurtzorg en Protestantse Gemeente Zaltbommel.

'Nijntje op de fiets'
14:30, Zaltbommel, De Poorterij. Actrice en zangeres Marianne van Houten neemt de kinderen mee in het verhaal van Nijntje die een dag gaat fietsen. Gebaseerd op verhalen uit verschillende Nijntje-boekjes. Gespeeld in een herkenbaar decor, waarin de wereld van Nijntje, leuke liedjes en de iconische tekeningen van Dick Bruna op verrassende manier een rol spelen.
www.de-poorterij.nl

Middeleeuwse muziek
20:15, Ammerzoden, Kasteel Ammersoyen. Ensemble Peregrina zingt over onthechting en verlangens, kuisheid en verleiding, toewijding en rebellie. Met liederen van de illustere componiste Hildegard von Bingen en muziek uit de beroemde Huelgas Codex schetsen de zangeressen het leven in het middeleeuwse nonnenklooster. Het ensemble bestaat uit Jane Achtman (vedel) en de zangeressen Lorenza Donadini, Hanna Järveläinen en Anna Miklashevich. Muzikaal leider is Agnieszka Budzinska-Bennett. Seizoen Oude Muziek.
www.oudemuziek.nl