Wie moet anders de pakketten sorteren?

Het nieuwe beleid van de gemeente Zaltbommel stelt sommige huisvesters van arbeidsmigranten voor grote problemen. Straks blijven de Oost-Europeanen weg en stort de hele economie in, waarschuwt A2 New Job.

Uitzendbureau A2 New Job regelt ook de huisvesting voor de tijdelijke werknemers, onder meer in de Waterstraat in Zaltbommel. Daan van Mourik, eigenaar van A2 New Job en Van Mourik Bouw, begrijpt de overlast die omwonenden ervaren. "Zes woningen zo dicht bij elkaar is te veel." Spreiding zou volgens hem een groot deel van het probleem oplossen. Maar maximaal vier arbeidsmigranten per huis in de woonkernen (tot uiterlijk 2025) is volgens Van Mourik onbetaalbaar. "Als de gemeente vooraf met ons had gepraat, hadden we ze kunnen vertellen dat dit niet gaat werken."

Martin Rudek, directeur van A2 New Job, waarschuwt: "Arbeidsmigranten zijn geen boeren die met hun trekkers de snelweg blokkeren, die blijven straks gewoon weg. Dan hebben wij allemaal een probleem. Zonder arbeidsmigranten kan jij fluiten naar je pakketje."

Erik van Steenis van uitzendbureau AB - met twee woningen in de binnenstad - bevestigt dat. "Het probleem van de huisvesting wordt al snel bij de gemeente of de huisvester gelegd. Het lijkt voor de consument ver van zijn bed, maar uiteindelijk merkt die wel de gevolgen." Wel nuanceert hij het beeld dat de huisvesting met de nieuwe Zaltbommel regels onbetaalbaar wordt. "Bij AB hebben we altijd al ingezet op kwalitatief goede huisvesting. Daardoor zijn we niet de goedkoopste, maar dat is een bewuste keuze van ons en onze klanten. Voor ons zijn de gevolgen dus minder groot dan voor bedrijven die het nu niet goed geregeld hebben. Maar het gaat zeker een uitdaging worden om genoeg woonruimte te vinden met de nieuwe regels."

Ook over de totstandkoming van het nieuwe Zaltbommelse beleid heeft AB een gematigder mening dan A2 New Job. AB zat met branchegenoten in het panel dat de gemeente voorzag van input voor het nieuwe beleid. Van Steenis: "We hebben daar wel een positief gevoel over, alleen: uiteindelijk beslist de politiek. En die luistert soms vooral naar de mensen met de grootste mond in plaats van alle belangen goed af te wegen." Hij verwacht dat het beleid over een paar jaar weer iets wordt versoepeld om het werkbaar te houden.

Om overlast te voorkomen houdt AB altijd contact met de omgeving. Ook A2 New Job heeft beheerders die 24 uur per dag bereikbaar zijn. Maar die hebben de bewoners in de Waterstraat nog nooit gezien.